HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 40. heti ajánlatunk!

Négy késszúrás az apartheid torkába

Négy késszúrás az apartheid torkába

Az ENSZ közgyűlése 1966-ban jelölte ki március 21-ét a rasszizmus elleni világnapnak. Hat évvel korábban ezen a napon a dél-afrikai Sharpeville-ben békés tüntetőkre nyitottak tüzet a rendőrök, az áldozatok száma 69 volt, a sebesülteké ennek két-háromszorosa. A tüntetők azért vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az 1949-ben állami szinten bevezetett apartheid-rendszer ellen. Az apartheid (szó szerint „különélés”) az alacsonyabb rendűnek tartott színes bőrűek elkülönítését és mindennapos jogfosztását jelentette, korlátozta őket szabad mozgásukban, társadalmi mobilitásukban, munkavállalásukban és lakhatásukban egyaránt.

Az apartheid rendszer kulcsfigurája Henrik Verwoerd volt, akinek a neve összeforrott a faji-etnikai elnyomással. Verwoerd 1958-tól volt az ország miniszterelnöke egészen 1966-ig, amikor is alig egy hónappal a fent említett ENSZ-határozat előtt egy merénylet áldozata lett. Az elkövető a görög és mozambiki szülők gyermekeként született Dimitri Tsafendas volt, aki a dél-afrikai jog szerint félvérnek és ezzel maga is „színesnek” számított, ennek a besorolásnak minden jogi hátrányával együtt.

Tettének elkövetésekor Tsafendas a dél-afrikai parlamentben dolgozott küldöncként. Addigi élete kalandokban bővelkedett, számos európai és afrikai országban élt korábban, megpróbált kivándorolni Amerikába, de kitoloncolták, még végül Dél-Afrikában telepedett le. Élete során különböző szakmákban próbálta ki magát, ám sehol sem igazán találta a helyét. Görögországi tartózkodása idején csatlakozott a kommunistákhoz, és számos Dél-Afrika ellenes tüntetésen is részt vett. Ekkor határozta el, hogy egyszer végez az apartheid szellemi atyjával.

A merénylet napján követte a miniszterelnököt a képviselői terembe, és amikor beérte, egy a ruhája alól előhúzott késsel négyszer is nyakon szúrta. A biztonságiak a helyszínen leteperték a támadót, de Verwoerd életét már nem lehetett megmenteni, perceken belül elvérzett. A rendőrség kíméletlen kínvallatásnak vetette alá Tsafendast, aki vallomásában világosan megfogalmazta indítékait: „hittem abban, hogy a dél-afrikai miniszterelnök eltűnésével politikai változás következik be”.

A hatóságok végül mégis elmebetegnek nyilvánították Tsafendast, aki életfogytiglanit kapott, és őrzött pszichiátriai kórházba zárták. Tsafendas még megérte az apartheidrendszer végét és az első szabad választásokat 1994-ben, de amnesztiát az Afrikai Nemzeti Kongresszus kormányától sem kapott, őrizetben halt meg 1999-ben. A fehér felsőbbrendűséget hirdető apartheid éveiből származik ez 4 gramm összsúlyú dél-afrikai aranypénz, amelynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1 rand, Dél-afrikai Köztársaság, 1961-1983

1 rand, Dél-afrikai Köztársaság, 1961-1983
(3,99 gramm, 917-es arany, Ø 19,5 mm)

126 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: