HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 39. heti ajánlatunk!

Merénylet szentestén

Merénylet szentestén

A párizsi Köztársaság Színházban Joseph Haydn egyik oratóriumának első francia előadását tartották 1800. december 24-én. A Teremtés című mű éppen a nyitótételénél tartott („A Káosz ábrázolása”), amikor valóban káosz keletkezett, mert az épületen kívülről egy hatalmas robbanás hallatszott. A robbanás oka egy házi készítésű bomba volt, amelyet Bonaparte Napóleonnak szántak. Napóleon ekkor már egy éve a Francia Köztársaság első konzulja volt. A belső rend és egység helyreállítására törekedett, és egyben olyan diktatórikus hatalomkiépítésbe kezdett, ami szöges ellentétben állt a 10 évvel korábbi forradalom köztársasági eszméivel.

A jakobinus radikálisok Napóleont a forradalom árulójának tartották, míg a royalisták a Bourbon-uralom visszaállítására törekedtek. Napóleon tisztában volt vele, hogy bőven vannak, akik a halálát kívánják, de karácsony lévén egy kis kulturális élményre vágyott, így ahogyan a sajtó is bejelentette, 1800. december 24-én részt akart venni az oratórium francia bemutatóján. Az esemény ismeretében egy királyságpárti merénylőkből álló négyfős csoport szervezkedésbe kezdett.

A merénylők vásároltak egy kis lovaskocsit, majd szenteste alkonyat körül kihajtottak vele a Párizs központjában álló Porte Saint-Denis diadalívhez. A kocsin egy nagy boroshordó volt, amelyet 200 fontnyi puskaporral és éles kavicsokkal töltöttek meg, és amelyet egy házi készítésű gyújtószerkezettel láttak el. Az első konzul útvonala ismert volt számukra, hiszen minden alkalommal ugyanazt az utat járta be a színházhoz vezető úton. A terv az volt, hogy a támadók egyike jelzi a többieknek Napóleon kocsijának érkezését, amire ők meggyújtják a kanócot, hogy néhány másodperc múlva felrobbanjon a bomba.

Ezúttal azonban Napóleon hintója gyorsabban haladt a szokásosnál, és a gyújtószerkezet pár másodperccel később robbant be a kelleténél. Addigra az első konzul hintója már messze járt, csak az ablakai sérültek meg a detonációtól. Tucatnyi járókelő és bámészkodó azonban nem élte túl a robbanást, s a halottak mellett legalább negyvenen megsérültek. Napóleon a színházban hidegen végigmérte a közönséget, majd annyit közölt a jelenlévőkkel, hogy „a gazemberek fel akartak robbantani”.

A rendőrség hamar felderítette az elkövetőket, akik tettükért az életükkel fizettek. A merényletet követő tisztogatási hullámnak még további 130 jakobinus esett áldozatul. A robbantást sértetlenül megúszó Napóleon pedig nem sokkal később Franciaország császára lett. A portréjával készült, közel 6,5 gramm összsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert eredeti érmék izgalmas történelmi ereklyék, melyek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 frank, Napóleon, 1807-1815, Franciaország

20 frank, Napóleon, 1807-1815, Franciaország
(6,45 g, 900-as arany, Ø 21 mm)

202 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: