HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 38. heti ajánlatunk!

A politikai gyilkosság fanatikusai

A politikai gyilkosság fanatikusai

Az önfeláldozó erőszak nem új jelenség a történelemben. A 11. században a muzulmán aszaszinok szektája bocsátotta útjára azokat a fanatikusokat, akik ruhájuk alá rejtett tőreikkel közelítették meg potenciális kiszemeltjeiket, többnyire valamely közel-keleti vagy arab állam uralkodóját, és gondolkodás nélkül öltek. Pedig tisztában voltak azzal, hogy egy perccel sem élhetik túl áldozataikat, hiszen a testőrök még a helyszínen le fogják kaszabolni őket. Éppen ilyen elszántan szálltak harcba ellenségeikkel egy 19. századi új ideológia, az anarchizmus szélsőséges hívei is. Szinte kizárólag nagyközönség előtt gyilkoltak, majd tettüket büszkén vállalva álltak a bitófa alá, és emelt fővel masíroztak a halálba.

Az anarchista merényletek leginkább a mediterrán királyságokban, Olaszországban és Spanyolországban szaporodtak el. Hogy miért pont ezek az országok váltak az erőszak melegágyává, arra az alsóbb társadalmi osztályok szociális és politikai kilátástalansága, és a latin vérmérséklet is adhat némi magyarázatot. Spanyolországban a 19. századi Bourbon-restauráció idején, XII. Alfonz és XIII. Alfonz uralkodása alatt szinte korlátlanul tombolt az anarchista terror az egész országban. Az anarchista nézeteket valló merénylők ezen időszak alatt három miniszterelnökkel is végeztek.

XII. Alfonz kétszer is csak hajszál híján úszta meg az ellene indított támadást. A király 1878. október 25-én katonai kísérete élén lovagolt a madridi 93-as utcán, amikor a tömegből közvetlen közelről háromszor rálőttek, de a golyók csodával határos módon elkerülték őt. A támadót, egy fiatal kádárlegényt, Juan Oliva Moncusít azonnal elfogták. Bevallotta, hogy anarchista nézeteket vall, és más korábbi merényletek ösztönözték tette elkövetésére. Halálra ítélték, és január 4-én kivégezték.

Alig egy évre rá egy Francisco Otero Gonzalez nevű 20 éves anarchista pék lőtt rá Alfonzra, mikor feleségével együtt kikocsizott a Retiro parkba. Az uralkodó fejét éppen csak elkerülte a merénylő golyója. A sajtó naponta hírt adott az Otero bírósági tárgyalásán elhangzottakról, az olvasók részletesen nyomon követhették a börtönben lévő elítélt mindennapjait, és nem utolsó sorban személyes történetét, ami elvezetette őt a merényletig. Otero tipikus esete volt a kilátástalan jövőjű városi proletárnak. Munkáját és minden pénzét elvesztve, hajléktalanként tengődött és a madridi tavernák olcsó borába fojtotta keserűségét. Öngyilkosságra készült, de hasonszőrű társai azzal gúnyolták, hogy ehhez úgysincs bátorsága. Ekkor született meg benne az ötlet, hogy ölje meg a királyt, aki végső soron minden bajának okozója. Természetesen Otero sem kerülhette el a sorsát, tettéért őt is kivégezték.

A spanyol anarchizmus zűrzavaros időszakába kalauzol vissza ez az eredeti, XII. Alfonz, spanyol király portréját ábrázoló, 8 gramm összsúlyú, nagy tisztaságú aranypénz, mellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

25 peseta, XII. Alfonz, Spanyolország, 1876-1885

25 peseta, XII. Alfonz, Spanyolország, 1876-1885
(8,06 gramm, 900-as arany, Ø 24 mm)

217 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: