HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 31. heti ajánlatunk!

Az ír történelem hőse: Michael Collins

Az ír történelem hőse: Michael Collins

Évszázadok óta küzdöttek az írek az angol uralom ellen, amikor az 1916-os tragikus kimenetelű húsvéti felkelés után a börtönből kiszabaduló Michael Collins úgy döntött, hogy megszervezi az Ír Önkénteseket. Hamarosan a függetlenségi mozgalom legnépszerűbb vezetője lett. Az angol-ír háború során Collins mindig igyekezett elkerülni, hogy emberei „ülő célpontot” nyújtsanak, ehelyett előszeretettel alkalmazta a gerilla harcmodort a britek ellen.

1919-ben már többféle szerepet is betöltött. Abban az évben választották meg az Ír Republikánus Testvériség elnökévé. Szeptemberben az Ír Önkéntesekből alakult Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) hírszerzési igazgatója lett. Ezenkívül a szakadár ír kormány pénzügyminiszterének nevezte ki. Nemzetközi hírű kötvénykibocsátást hozott tető alá, a befolyt pénzből fegyvereket vett, vezette az IRA-t, sőt magát a kormányt is, amikor az ideiglenes kormány miniszterelnöke az Amerikai Egyesült Államokba utazott, és hosszabb ideig ott tartózkodott. A fáradhatatlan Michael Collins maga volt a megtestesült forradalom. Az ír függetlenségi mozgalmat már annyira áthatotta a hírneve, hogy csak „a Nagy Bajtárs” néven emlegették.

A könyörtelen brutalitással folytatott harcok végül ahhoz vezettek, hogy tárgyalások kezdődtek az angolok és az írek között. Ezek eredményeképpen megszületett az Angol-Ír Szerződés, amely elismerte az Ír Szabad Állam megalapítását, viszont a hat észak-ír tartomány Nagy-Britannia része maradt. Az ír delegáció egyik vezetője Collins volt, aki nagyon jól tudta, hogy a szerződést sokan fogják bírálni: „Ma este aláírtam a halálos ítéletemet” – mondta. Az elkövetkezendő hónapok igazolták Collins félelmét. A szerződésben megszabott feltételek miatt az IRA kettészakadt egy radikális és liberálisabb szárnyra, ami belső harcokhoz és végül az ír polgárháborúhoz vezetett.

Collins a szerződéspárti IRA-szárnyra szervezett reguláris Ír hadsereg parancsnokaként 1922. augusztus 22-én éppen szülővárosa Cork felé tartott, amikor egy mellékúton máig ismeretlen személyek rajtaütést hajtottak végre a katonai konvoj ellen. A puskaropogás mintegy 40 percig tartott, de csak egyetlen halálos áldozata volt: Collins, akit egy halálos fejlövés ért.

Michael Collins mindössze 31 évet élt. Dublini temetésén mintegy 500 ezer ember vett részt, ami az akkori Ír Köztársaság lakosságának egyötödét jelentette. A király, V. György mindeközben tehetetlenül vette tudomásul az ír tartomány elszakadását a brit korona fennhatósága alól. Az ő eredeti, az ír polgárháború éveiből származó, közel 8 gramm összsúlyú, 917-es aranyból vert érméjével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1 sovereign, V. György, Nagy-Britannia, 1911-1925

1 sovereign, V. György, Nagy-Britannia, 1911-1925
(7,98 gramm, 917-es arany, Ø 22 mm)

197 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: