HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 29 heti ajánlatunk!

100 éve gyilkolták meg a mexikói forradalom legendás vezérét

100 éve gyilkolták meg a mexikói forradalom legendás vezérét

Mexikóban 1910-ben robbant ki a régóta érlelődő forradalom, miután a több mint három évtizede hatalmon lévő Porfirio Díaz diktátor már csak csalással tudott győzni a választásokon. De ellenfelei is megosztottak voltak. Amint sikerült végre elűzniük a diktátort, máris hatalmi harcok robbantak ki, és kezdetét vette a véres mexikói polgárháború. Ebből emelkedett ki egyre népszerűbb vezérként Emiliano Zapata, aki az általa uralt területen felszámolta a nagybirtokok rendszerét, földet osztott, kisajátította a cukornádtermesztő haciendákat, mezőgazdasági bankot alapított, valamint számos iskolát nyitott gyermekek és felnőttek képzésére egyaránt.

A hosszú polgárháború során egymást váltották a korrupt és hataloméhes politikusok a hivatalos elnöki tisztségben, akik mind egy új diktatúra kiépítésén mesterkedtek. Zapata azonban azt vallotta, hogy „Egy erős népnek nincs szüksége erős emberekre”. 1919 márciusában nyílt levelet intézett az éppen regnáló Venustiano Carranza elnökhöz: „Ön a harcot a saját előnyére és azok javára fordította, akik segítettek önnek a felemelkedésben, majd megosztoztak a zsákmányon: gazdagság, címek, üzletek, bankettek, orgiák… A régi földbirtokokat új földesurak kerítették kézre… és megcsúfolták az emberek reményeit."

A hatalmát biztosítani akaró Carranza ekkorra már rég eldöntötte, hogy a problémát okozó forradalmárt elteszi láb alól. Erre hamarosan alkalom is nyílt, amikor Zapata arra biztatta a hadsereg egyik ezredesét, hogy álljon át az ő oldalára. Az ezredes látszólag belement ebbe, és tárgyalásra hívta a parasztvezért. Zapata barátai ugyan óvva intették vezérüket, hogy elmenjen a találkozóra, de ő aggódásukra ezt válaszolta: „jobb meghalni a lábaidon, mint a térdeiden élni".

A tárgyalásra érkező Zapatát 1919. április 10-én éjjel két órakor több tucat katona sortüze fogadta. A parasztvezér, akit számos golyó eltalált, még lova nyergében meghalt. Holttestét egy közeli városban egy napig közszemlére tették, a tetemről készült fényképek minden lapban megjelentek. Carranza azonban nem érte el célját: Zapata legendája csak tovább nőtt, fél évvel később az elnök megbukott, és menekülés közben megölték.

A hatalmas sombrero kalapot viselő, lekonyuló bajuszú Zapatát életében vérszomjas, műveletlen parasztnak állították be, halála óta azonban szinte vallásos tisztelet övezi Mexikóban. Tragikus sorsáról költemények, regények szólnak, dalokat énekelnek róla, és Mexikó-szerte számtalan szobra áll. Ez az eredeti, 2 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert érme, amelynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető, a mexikói forradalmak izgalmas numizmatikai szemtanúja. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

2,5 peso, Mexikó, 1918-1948

2,5 peso, Mexikó, 1918-1948
(2,08 gramm, 900-as arany, Ø 15,5 mm)

65 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: