HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 28. heti ajánlatunk!

Ami nem öl meg, az megerősít

Ami nem öl meg, az megerősít

A brit Viktória királynő még életében nemzeti szimbólummá vált. Mikor 18 évesen trónra lépett, az Egyesült Királyság már alkotmányos monarchia volt, melyben az uralkodónak csak jelképes hatalom jutott. Viktória mégis nagy befolyással rendelkezett, ha kellett, nyomást gyakorolt a kormány politikájára, és beleszólt a miniszterek kinevezésébe is. Kilenc gyermeke és 34 unokája született, akiknek szinte mindegyike a kontinens különböző országainak uralkodói családjaiba házasodott be. Vérvonala behálózta egykor Európa királyi családjait, amivel kiérdemelte az „Európa nagyanyja” becenevet.

A királynő hosszú uralkodása alatt nem kevesebb mint nyolc alkalommal kíséreltek meg merényletet elkövetni ellene. Az elsőre 1840-ben került sor, uralkodásának harmadik évében. A friss házas, első gyermekét már a szíve alatt hordó királynő férjével, Albert herceggel épp egy nyitott hintóval hajtott édesanyját meglátogatni. Ekkor lőtt rá egy fiatal munkanélküli fiú, egy bizonyos Edward Oxford. A lövések után Oxfordot elfogták és lefegyverezték a közelben tartózkodók. A férfi nem is próbált tagadni, maga kiáltozta, hogy „én voltam, én tettem”.

Az egy pillanatig nem volt kérdéses, hogy Oxford rálőtt a királyi párra, de az soha nem derült ki: volt-e lövedék a fegyverben, azokat ugyanis nem találták meg. Oxford azt mondta, hogy csak puskapor volt a pisztolyában. A merénylő holmijának átkutatása során a hatóságok rábukkantak azonban egy zavaros szabálykönyvre, amelyet Oxford írt egy kitalált katonai szervezet, az Ifjú Anglia (Young England) számára. Ezért Edward Oxfordot felségárulás vádjával letartóztatták és bíróság elé állították.

A tárgyaláson családtagjai és barátai álltak a bíróság elé, akik arról beszéltek, hogy Oxford mindig is zavartnak tűnt, apja és nagyapja pedig egyaránt mentális betegség jeleit mutatta. Ez komoly érv volt a beszámíthatatlanság mellett akkoriban. Az Edward Oxfordot megvizsgáló neves orvosok is mindannyian azon a véleményen voltak, hogy a férfi nem beszámítható. Így végül a bíróság a szakértői vallomások alapján határozatlan időre bolondok házába záratta a férfit, ahol a feljegyzések szerint aztán sokat rajzolt, festegetett, nyelveket tanult és hegedült.

Oxford után még hét ízben próbálkoztak elmebetegek, feltűnést keresők a királynő megölésével. Viktória a merényleteket követően minden alkalommal megőrizte lélekjelenlétét, és amikor a királynő élete veszélybe került, Viktória népszerűsége meredeken emelkedni kezdett. Így járultak hozzá az elfuserált merényletkísérletek a brit monarchia megszilárdulásához a 19. században. A világtörténelem egyik legnagyobb hatású uralkodónője fiatalkori portréja látható ezen az eredeti, közel 8 gramm összsúlyú, 917-es aranyból vert érmén, amelynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1 sovereign, fiatal Viktória Nagy-Britannia, 1871-1885

1 sovereign, fiatal Viktória Nagy-Britannia, 1871-1885
(7,98 gramm, 917-es arany, Ø 22 mm)

207 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: