HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 27. heti ajánlatunk!

Tőrdöfés a fürdőkádban

Tőrdöfés a fürdőkádban

Jean-Paul Marat, az 1789-es francia forradalom hírhedt alakja. A jakobinusok radikális vezetőjeként kulcsszerepe volt a köztársaság kikiáltása utáni véres fordulatban, és XVI. Lajos kivégzésében. Mindenkit támadott, akit a régi rendszer hívének vagy a forradalom ellenségének tartott: a királyságot, az arisztokráciát, a párizsi városházát, a Nemzetgyűlést. Ellenfelei gyűlölték, de a párizsi tömegek bálványozták. A forradalom második szakaszában, 1792-től kezdve egyre inkább Marat kedve szerint kezdtek alakulni az események. A nyaktilóhoz vezető első lépést jelentette az, ha valakinek a neve megjelent az általa kiadott újságban „a nép ellenségei” között.

Charlotte Corday, egy fiatal normandiai leány volt, akit elborzasztottak a forradalom véres eseményei, a jakobinusok terrorja. Ezért elhatározta, hogy megszabadítja hazáját attól a zsarnoktól, akit a rémuralom legnagyobb felelősének tartott. 1793. július 9-én Párizsba utazott, ahol a piacon vásárolt egy konyhakést. Először azt tervezte, hogy a Nemzetgyűlés színe előtt végez a gyűlölt Marat-val, de megtudta, hogy kiszemelt áldozata egészségügyi okokból nem látogatja az üléseket. A leány azonban nem adta fel, hanem július 13-án házában kereste fel, azzal az indokkal, hogy beszámoljon egy szerveződő összeesküvésről.

A politikus súlyos, fekélyes bőrbetegségben szenvedett, ezért egész nap kénes vízzel töltött fürdőkádban ülve intézte ügyeit. A fiatal lányt is így fogadta. Charlotte beszámolt neki a kitalált összeesküvésről, és elkezdte sorolni az állítólagos résztvevők nevét. Marat gondos jegyzetelésbe kezdett, és miközben már a következő halállistát írta, elégedetten mondta: „Igen, ezeket négy napon belül a vérpadra küldöm!”. Charlotte Corday ekkor rántotta elő a kést, melyet aztán többször a gyűlölt férfi mellkasába döfött. Mivel a szúrások létfontosságú szerveket – szívet, tüdőt és egy aortát – értek, Marat pillanatokon belül halott volt.

Charlotte Corday a tettét követően egy percig sem gondolt a menekülésre. Miután a hatóságok kezére került, útja már csak egy irányba vezethetett: a népbíróság elé, majd a guillotine alá. Bírái előtt a méltóságteljesen viselkedő vádlott még kijelentette, hogy tettét egyedül követte el: „Megöltem egy embert, hogy megmentsek százezret" – mondta. Fejét egy nappal Marat temetése után, 1793. július 17-én csapták le Párizs piacterén. A kivégzés után a hóhér felkapta a levágott fejet a földről, és pofon ütötte – a legenda szerint az arc a felháborodástól elpirult.

Marat helyébe ezután újabb véres gyilkosok léptek, és még nagyobb erővel tombolt tovább a terror. Ám Charlotte bátor tettével, hazafias kiállásával belépett a halhatatlanok közé. Ennek a különös történelmi korszaknak volt a pénze ez az úgy nevezett Louis d’or (lui dor), amely egy igazi numizmatikai klasszikus. Ezzel a 7,6 gramm súlyú, 22 karátos aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1 Louis d’or, XVI. Lajos, Franciaország, 1785-1792

1 Louis d’or, XVI. Lajos, Franciaország, 1785-1792
(7,6 gramm, 917-es arany, Ø 23-24 mm)

300 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: