HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 26. heti ajánlatunk!

A szarajevói merénylet

A szarajevói merénylet

1914. június 28-án gyilkolta meg Szarajevóban Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörököst és feleségét Gavrilo Princip szerb diák, aki a Fekete Kéz nevű szervezettel állt kapcsolatban. A főhercegi pár halálát követő diplomáciai bonyodalmak utóbb az első világháború kirobbanásához vezettek.

Ferenc Ferdinánd és felesége Zsófia hercegnő a Monarchia hadseregének boszniai gyakorlata miatt érkezett Szarajevóba, de látogatásukkal ahhoz is igyekeztek hozzájárulni, hogy helyreálljon a Habsburg-dinasztia megtépázott tekintélye. Az utazás veszélyei mindenki előtt ismeretesek voltak, hiszen a két balkáni tartomány 1908-as elfoglalása óta valóságos melegágya lett a szerb terrorista szervezeteknek, melyek több alkalommal is merényletet kíséreltek meg az uralkodócsalád tagjai és a Monarchia tisztviselői ellen.

A főhercegi pár 1914. június 28-án reggel érkezett meg a szarajevói pályaudvarra, ahonnan egy nyitott gépkocsiban – meglehetősen hanyag biztonsági intézkedések mellett – indultak meg a város polgármesteréhez. Az út menti tömegben elvegyülő merénylők arra készültek, hogy robbanószerkezetekkel, vagy pisztolyokkal végeznek Ferenc Ferdinánddal és feleségével. A trónörökös vesztét végül a rosszul megtervezett útvonal és a szerencsétlen véletlenek sorozata okozta. Gavrilo Princip a hatalmas tömegben elakadó kocsihoz jutva közvetlen közelről adott le két lövést Ferenc Ferdinándra és Zsófiára, akik egy órán belül belehaltak sérüléseikbe. A tettest még a helyszínen elfogták, majd később – fiatal korából eredően – életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Ferenc József és az Osztrák–Magyar Monarchia vezetése a merényletet a szerb nacionalizmus, közvetetten pedig a szerb állam számlájára írta. Ezért a Monarchia hamarosan ultimátumot küldött Belgrád számára, melyben az ország szuverenitását sértő módon követelte a bűnösök felkutatását és a terrorszervezetek felszámolását. A balkáni állam azonban bátran szembeszegült ezzel a követeléssel, ami aztán a Monarchia hadüzenetét vonta maga után.

Így lett a Ferenc Ferdinánd elleni merénylet végül nemzetközi diplomáciai konfliktusok és egy világégés kiindulópontja. Az eseményt követően egy hónappal kitört az első világháború, mely aztán alapjaiban változtatta meg Európa képét. De Gavrilo Princip ezt már nem élte meg, az első világháború befejezése előtt meghalt tuberkulózisban. Ennek a korszaknak hű szemtanúja ez az eredeti 8 forintos aranypénz a nagy háborút megelőző évekből, melynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

8 forint, Ferenc József, Osztrák-Magyar Monarchia, 1870-1892

8 forint, Ferenc József, Osztrák-Magyar Monarchia, 1870-1892
(6,45 gramm összsúly, 900-as arany, Ø 21 mm)

185 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: