HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 3. heti ajánlatunk!

Veszélyben a tengeri élet

Veszélyben a tengeri élet

A fókákról általában a hideg Északi- vagy Déli-sark ugrik be mindenkinek, de minimum Grönland. Pedig tágabb hazánkban, Európában is szép számmal élnek különféle fókafajok, amelyek egyedszáma az iparosodásból fakadó környezetszennyezés, a vadászat és az élőhelyvesztés miatt rohamosan csökken. Az állatok sokszor a túlzott halászat miatt sem találnak maguknak elég ennivalót, így olyan legyengült állapotba kerülnek, hogy képtelenek gondoskodni magukról és a partra sodródnak.

A fókák idejük nagy részét a vízben, a víz felszíne alatt töltik, a szárazföldön meglehetősen esetlenül mozognak. A tenger vizéből nyerik táplálékukat, amely halakból, rákokból, különféle lábasfejűekből, néha vízimadarakból áll. Bár sok mindenben alkalmazkodtak a vízi életmódhoz, elléskor mégis a partra kell jönniük. Viszont amint megszületnek a borjak, máris visszatérnek még a jéghideg tengerbe is, ahol az újszülöttek azonnal otthonosan mozognak és kevéssel születésük után anyjuk már a víz alatt szoptatja őket.

A fókák testét az északi vizek alacsony hőmérsékletétől a bőr alatti vastag zsírréteg védi meg. Bár ez mechanikai védelmet és tápanyagraktárt is jelent az állat számára, legfontosabb azonban mégis a hőszigetelő szerep. Nem véletlen, hogy az emlősállatok világában a fókáknak van a legsűrűbb, leginkább zsírdús teje, hiszen a borjaknak gyorsan kell ezt a létfontosságú hőszigetelő zsírréteget növeszteniük.

Másfelől éppen a rendkívüli zsírnövesztő képesség jelenti a fókák vesztét is egyben, hiszen az ember éppen ezért kezdett drámai méretekben vadászni rájuk. Egy 70 kilogrammos fókából 18 liter olajat lehet nyerni. A fókazsír például az eszkimó étrend fontos kiegészítője, amely hagyományosan főleg halakból és igen magas zsírhányadú tengeri emlősökből áll. Ez a diéta eredményezi, hogy náluk, akik a legszélsőségesebb körülmények között élnek, igen alacsony a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Emellett a leölt fókák bőréből is jókora hasznot húznak a vadászok.

A bolygónkon élő növények és állatok sokfélesége riasztó mértékben csökkent az elmúlt években, főként az olyan emberi tevékenységek következtében, mint a környezetszennyezés, az ember okozta éghajlatváltozás vagy éppen a földhasználat, ami az őshonos élővilág élőhelyének lecsökkenéséhez vezet. A veszélyeztetett fókafélék megóvására hívja fel a figyelmet ez a német Bundesbank által tavaly kibocsátott, közel 4 gramm színsúlyú, színaranyból vert érme, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 euró, Fóka, Németország, 2022

20 euró, Fóka, Németország, 2022
(3,89 gramm, 9999-es arany, Ø 17,5 mm)

132 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: