HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2022. 49. heti ajánlatunk!

Szirti sas, a legszebb ragadozó madár

Szirti sas, a legszebb ragadozó madár

A magas hegységek tipikus sasfaja, a madarak királya, a szirti sas. Fészkét többnyire nagy sziklafalak párkányaira, üregeibe építi, de egyes területeken az alacsonyabb régiókban is megtelepszik. Megtalálható Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában, habár manapság nagyon leszűkült az élőhelye. Hazánkban inkább nyár végi kóborlóként, téli vendégként találkozhatunk vele, egyedül a Zempléni-hegységben költ néhány pár a ’80-as évek óta. A szirti sas világszerte veszélyeztetett, nálunk is fokozott védelmet élvez, eszmei értéke 500 ezer forint.

A nálunk fészkelő párok olyan öreg erdőkben találtak számukra ideális életteret, ahol a faállomány természetéből fakadóan szükségszerű erdészeti tevékenység zajlik, így ez jelenti számukra az egyik legjelentősebb veszélyforrást. A sasok költési idő alatt különösen érzékenyek a fészkük körüli zajokra. Ilyenkor elhagyják a helyszínt, veszélyeztetve ezzel a hátrahagyott kicsinyeket. Ezért természetvédők az erdészeti munkák időbeli és térbeli korlátozásával próbálnak gondoskodni a fészkelő párok költési sikerességéről, ami a faj fennmaradásának előfeltétele.

Az ember jelenléte azonban más területeken is zavaró tényező. Veszélyt jelent a levegő urai számára a fészkelőhely környéki turizmus és a középfeszültségű vezetékek tartó oszlopain bekövetkező áramütés is. De sajnálatos módon értelmetlen vandalizmus is előfordul. Volt példa a legutóbbi évtizedben fészekkifosztásra, aminek következtében végül az elrabolt fiókák elpusztultak, és néhány éve az Aggteleki Nemzeti Park egy szándékos mérgezéses esetről is beszámolt a területén, ami egy madárpár pusztulását okozta.

Ugyanakkor a szirti sas elvileg jól meg tud férni az ember társaságában. A nomád magyaroknál például bevett szokás volt a sasok idomítása. A fia­talon befogott madarak ugyanis hamar megszelídülnek, könnyen megbarátkoznak az emberrel, s megtaníthatók a vadászatra. Éppen ezért az idomított sas hajdan hatalmas értéket képviselt a pásztorkodó népek szemében, mert szarvasokat, vadkecskéket ejtett el az ember számára, míg a jószágok ellenségeit, a rókát és a farkast irtotta.

Mindig a sas volt a madarak királya – ezt megtanulhattuk Benedek Elek meséjéből. A szirti sas pedig a legnagyobb és a legerősebb a sasok között, az erő és a hatalom jelképe. Angol neve „golden eagle”, vagyis „arany sas”, és ez különösen alkalmassá teszi ezt a nemes madarat arra, hogy egy arany érmén jelenjen meg, ahogy az Osztrák Pénzverde közel 8 gramm súlyú, nagy tisztaságú aranyból vert emlékpénzén, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

50 euró, Szirti sas, Ausztria, 2020

50 euró, Szirti sas, Ausztria, 2020
(7,89 gramm, 986-os arany, Ø 22 mm)

215 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: