HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2021. 40. heti ajánlatunk!

Október 6. – az aradi tizenhárom vértanú napja

Október 6. – az aradi tizenhárom vértanú napja

 

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848–49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg. A „bresciai hiéna” néven emlegetett Haynau táborszernagy által levezényelt megtorlás nem csak Magyarországon váltott ki erős indulatokat, de Európát is tiltakozásra sarkallta.

Liszt Ferenc a szabadságharc bukása felett érzett fájdalomtól indíttatva írta meg Funérailles - Temetés című zongoraművét 1850-52-ben. Ebben kifejezi a nemzet gyászát az Aradi vértanúk és Batthyány Lajos gróf erőszakos halála miatt. Liszt egyik kiemelkedő mesterművének tartott darabjának vázlatán még a „Magyar” alcímet hordozta, melyet később Liszt „October 1849” alcímre változtatott.  Szándéka szerint e művével kívánt részt vállalni a nemzeti gyászban.

1848 nemcsak a magyar történelemben, de Liszt életében is fordulópont. Ebben az évben zárta le utazó virtuóz korszakát, hogy a németországi Weimarban telepedjen le, ahol karmesterként és zenekari művek szerzőjeként nyitott új korszakot a zongorajáték területe után a szimfonikus zenében is. 1848 forradalmi napjaiban azonban éppen Bécsben tartózkodott, kokárdával a gomblyukában a barikádokra is ellátogatott. Szállodája erkélyéről lelkesítő beszédet is intézett a magyar forradalommal szimpatizáló bécsi diákokhoz, akik köszöntésére összesereglettek.

Liszt a szabadságharc idejének politikai és közéleti nagyjai közül többeket személyesen is ismert. Batthyány Lajossal és Széchenyi Istvánnal Pozsonyban ismerkedett meg 1839 decemberében. Liszt, aki gyermekkora óta külföldön élt és a világot járta, felnőttként ekkor látogatott először haza, Magyarországra. Látogatásának idején éppen ülésezett az országgyűlés, ahol Liszt már első nap tiszteletét tette. Pozsonyi vendéglátója egyébként maga Batthyányi Lajos volt. A szabadságharc utáni közvetlen megtorlás áldozatai közül Liszt vele állt a legközelebbi ismeretségben, a Funérailles őt is siratja.

A Magyar Nemzeti Bank 2011-ben egy nagytisztaságú arany érmét szentelt Liszt Ferenc emlékének, a talán legnagyobb magyar zenei egyéniség születésének 200. évfordulója alkalmából. Ezzel a közel 7 gramm összsúlyú, 986-os aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

50000 forint, Liszt Ferenc, 2011

50000 forint, Liszt Ferenc, 2011
(6,982 gramm, 986-os arany, Ø 22 mm)

181 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: