HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2021. 39. heti ajánlatunk!

Mata Hari a világ leghíresebb kémnője

Mata Hari a világ leghíresebb kémnője

 

Margaretha Zelle 1876-ban született Hollandiában egy gazdag kalapos lányaként. Élete tizenöt éves korában fordult fel fenekestül: apja csődbe ment, szülei elváltak, anyja nem sokkal később meghalt, a család széthullott. Ekkor a kamaszlány intézetbe került, ahol vagy ő próbálta meg elcsábítani az igazgatót, vagy fordítva történt a dolog, mindenesetre kitették a szűrét. Ekkorra valószínűleg már rádöbbent, hogy az életben csak nőiességével érvényesülhet. Tizennyolc évesen beleugrott egy boldogtalannak bizonyult házasságba, katonatiszt férje oldalán pedig elkerült az akkor holland gyarmat Indonéziába.

Néhány év múltán elhagyta férjét, visszatért Európába és álmai városába, Párizsba utazott. Kezdetben egy cirkuszban dolgozott, majd az Indonéziában tanult egzotikus táncokkal lépett fel varietékban. Hamarosan már váltogatott szeretői anyagi támogatását is élvezhette, akiket a hétfátyoltánccal babonázott meg, amit botrányos módon teljesen meztelenül fejezett be. Azt terjesztette magáról, hogy anyja indiai hercegnő volt, a táncot pedig Siva isten templomában tanulta. Az egzotikus szépségű nő, aki 1905-ben vette fel a Mata Hari (a Hajnal Szeme) nevet.

Hamarosan csillagászati gázsikat követelt és kapott, ajtaja és ágya előtt a politika és az üzleti élet hatalmasságai álltak sorba, még a német trónörökös is. Az egyenruhák iránt végzetes vonzalmat tápláló táncosnő hírneve egy idő után megkopott, így ekkor már a szeretőitől kapott pénzekből és valószínűleg az általuk az ágyban kifecsegett információk értékesítéséből élt. Az első világháború kitörése után – a semleges Hollandia állampolgáraként – továbbra is zavartalanul utazgatott Berlin és Párizs között, s mindkét városban magas rangú tisztek fejét csavarta el.

Ez persze felkeltette a német és a francia titkosszolgálat gyanúját is, s mindkettő megfigyelés alá helyezte. A könnyelmű, veszélyes helyzetét felmérni képtelen asszony 1916-ban – állítása szerint a franciák megbízásából – találkozót kért a madridi német attasétól, hogy ismét a trónörökös közelébe férkőzhessen. A beszélgetésen érdemi információcsere nem történt, de a tiszt azt jelentette Berlinbe, hogy sikerült a H-21 fedőnevű kémet beszerveznie. A táviratot a franciák is olvasták, s 1917. február 13-án letartóztatták az ekkor már negyvenegy éves asszonyt. A hadbíróság minden vádpontban bűnösnek találta és halálra ítélte.

Mata Hari 1917. október 15-én a vincennes-i erődben állt a kivégzőosztag elé. Halála után hírneve tovább nőtt, a köztudatban ő lett a kémnő, aki a végzet asszonyaként a szeretőiből húzta ki a titkos információkat. Az elcsábított férfiak egykor éppen ilyen korabeli francia aranypénzekkel fizethettek a szerelméért, a titkosszolgálatok pedig az információkért, mint ez az eredeti, közel 6,5 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert érme, amellyel különleges numizmatikai emléket és egyben értékes nemesfémet is vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 frank, Gall kakas, 1898-1914, Franciaország

20 frank, Gall kakas, 1898-1914, Franciaország
(6,45 g, 900-as arany, Ø 21 mm)

131 500 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: