HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2021. 33. heti ajánlatunk!

50 éve zárult le végleg az aranystandard korszaka

50 éve zárult le végleg az aranystandard korszaka

 

A második világháborút követően az amerikai Bretton Woods-ban állapodtak meg a vezető országok a nemzetközi pénzügyi rendszer főbb elemeiről. A megállapodás rögzítette, hogy a dollár árfolyamát az aranyhoz kötik, és egy uncia arany 35 dollárt ér. Az egyéb árfolyamokat pedig a dollárhoz, mint kulcsvalutához rögzítették. Ez a rendszer borult fel 1971. augusztus 15-én, amikor Richard Nixon elnök egyoldalúan váratlanul felrúgta a dollár rögzített árfolyamon való aranyra váltását.

A Bretton Woods-i rendszer jó két évtizeden át stabilan működött, keretei közt sikerült újjá építeni a romokba dőlt Európát, a világgazdasági konjunktúra kiteljesedett, a dollár iránti kereslet pedig megnövekedett. Ám 1968-ra az amerikai fizetési mérleg deficites lett. A dollár stabilitásába vetett bizalom csökkenése miatt az USA-nak egyre nagyobb mértékben kellett a külföldi jegybankok által felkínált dollárokat aranyra cserélnie. Az amerikai aranytartalékok apadni kezdtek, a kockázat pedig egyre nyilvánvalóbbá vált: Mi lesz, ha az ekkorra már dollártartalékokban úszó nyugat-európai országok tömegesen kezdik el aranyra váltani a leértékelődéssel fenyegető dollárjaikat?

A félelem nem volt alaptalan. 1966-ra a nem amerikai központi bankok 14 milliárd dollárral rendelkeztek, míg az Egyesült Államoknak csupán 13,2 milliárd dollár aranytartaléka volt. Egy évvel korábban Charles de Gaulle francia elnök pedig már példát statuált arra, hogy a dollár aranyra váltásának ígérete nem tréfa. 1965 februárjában bejelentette, hogy országa dollártartalékát a Bretton Woods-ban meghatározott hivatalos árfolyamon aranyra kívánja váltani, és 3 ezer tonna aranyat le is hívott Amerikától. Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy szorul a hurok az USA nyaka körül, és a Bretton Woods-i pénzügyi világrend fenntarthatatlan.

1971 májusában Nyugat-Németország kilépett a Bretton Woods-i rendszerből. Ez a lépés a következő három hónapban megerősítette a német gazdaságot, de ezzel egyidejűleg a dollár 7,5%-ot esett a márkához képest, és már más nemzetek is elkezdték követelni dollárjaik aranyra váltását. Svájc júliusban 50 millió dollárt váltott vissza, és Franciaország is további 191 millió dollár ellenértékét kérte aranyban. Augusztus elején az Egyesült Államok kongresszusa javaslatot tett a dollár leértékelésére, amire a dollár értéke zuhanni kezdett az európai valutákkal szemben. Ami ezután történt az ma már történelem: Az aranystandard-rendszernek az 1971. augusztus 15-i elnöki bejelentés adta meg a végső kegyelemdöfést.

Az úgynevezett Bretton Woods-i rendszer felbomlása egy korszak végét jelentette, a Nixon-sokk következményei máig hatóak. A dollár az azóta eltelt 50 évben rohamosan vesztett értékéből, míg az arany árfolyama 35 dollárról az 50-szeresére, nagyjából 1.800 dollárra emelkedett. A kerek évforduló kapcsán találó módon idézi az USA-dollár és az arany kapcsolatát ez a több mint 100 éve vert, közel 17 gramm összsúlyú, 900-as tisztaságú aranyból készült amerikai érme, amely numizmatikai különlegesség és értékes nemesfém is egyben.Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

10 dollár, Szabadság istennő, USA, 1866-1907

10 dollár, Szabadság istennő, USA, 1866-1907
(16,72 gramm, 900-as arany, Ø 27 mm)

325 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: