HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2019. 26. heti ajánlatunk!

Merénylet a francia császár ellen

Merénylet a francia császár ellen

Az 1800-as évek közepét Európa szerte forradalmi állapotok jellemezték. A magyarok mellett az olaszok szabadságharca, a republikánus eszmék terjedése, a társadalmat megreformálni vágyó különféle politikai irányzatok jól jelképezik, hogy a kontinens számtalan pontján ébredeztek a haladás erői, tettre készen, hogy leszámoljanak a régi rend vezetőivel.

A régi rendet jelképezte III. Napóleon a – világhódító császár unokaöccse – a francia történelem különleges figurája, a Bonaparte család sarja, aki a 19. századi Európa egyik legismertebb történelmi személyisége volt. Charles-Louis Napoléon Bonaparte 1848-ban még törvényes választás útján nyerte el a köztársaság elnöki tisztségét, de a „kis Napóleon” két évvel később már államcsínnyel biztosította magának az élethosszig tartó hatalmat a Második Császárságként ismert francia állam élén.

A régi rend restaurációja magától értetődően szúrta a forradalmi eszmék híveinek szemét, így a megbukott köztársaság romjain sokan a bosszúra készültek. A tettre egy Felice Orsini nevű olasz gróf szánta el magát, aki korábban már Ferenc József császár ellen is tervezett merényletet, és akit a történetírók hivatásos forradalmárnak jellemeznek. Orsini azért is gyűlölte a francia uralkodót, mert úgy vélte, hogy az elárulta az olasz egység ügyét.

Orsini Párizsba utazott és társakat gyűjtött maga köré: inasát, Antonio Gomezt, a forradalmár Giuseppe Pierit, Carlo de Rudio grófot és végül még egy Taylor nevű angol mérnök is csatlakozott a társasághoz, aki szakértője volt a pokolgépeknek. Orsini gondos alapossággal látott hozzá az előkészületekhez. Hamis papírokat szerzett, miközben Taylor elkészítette a bombákat, amelyeket 1858. január 14-én este terveztek működésbe hozni. Amikor a császár kíséretével az operába hajtatott, három bomba repült a császári menetre. Azonban nem a megfelelő pillanatban, így a császárnak nem esett bántódása. A merénylet mérlege így is megrázó: 8 halott, és további 158 párizsi került kórházba gránátszilánkokkal a testében.

A rendőrség haladéktalanul megkezdte a nyomozást, és éjfél után négy órakor, tehát alig hat órával a merénylet után már mind az öt összeesküvő rács mögött volt. Orsini a teljes felelősséget magára vállalta. Orsinit, Pierit és Rudiót halálra ítélték, Gomezt életfogytiglani fegyházra. 1859. március 13-án kísérték az elítélteket nyaktiló alá a hóhérlegények. Mezítláb mentek a halálba az apagyilkosoknak kijáró fekete csuklyás fehér kámzsában.

III. Napóleon ugyanis, akinek ezzel a közel 6,5 gramm összsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert eredeti érméjével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető, a „haza atyja” címet is viselte. Használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 frank, III. Napóleon, 1861-1871, Franciaország

20 frank, III. Napóleon, 1861-1871, Franciaország
(6,45 g, 900-as arany, Ø 21 mm)

89 500 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: