HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2019. 17. heti ajánlatunk!

A törpe diktátor halála

A törpe diktátor halála

Ausztriában az 1930-as évekre egy erősen jobboldali kormányzati rendszer alakult ki. Engelbert Dollfuss, a kommunista- és náciellenes kancellár a félkatonai Heimwehrre támaszkodva olasz- és magyarbarát külpolitikát képviselt. Az ausztrofasisztaként is jellemzett Dollfuss legfőbb célja Ausztria függetlenségének biztosítása volt, ám Hitler politikai előretörését, majd hatalomra kerülését követően egyre nagyobb nehézségekkel kellett szembenéznie. Ausztriában sokan támogatták ugyanis a Németországgal való egyesülést.

Az Anschluss érdekében az osztrák nácik az erőszaktól sem riadtak vissza. Merénylethullámuk 1933 nyarán végigsöpört az országon, amire Dollfuss az erős kéz politikájával reagált. Pártjukat betiltotta, a Parlamentet feloszlatta, visszaállították a halálbüntetést Ausztriában, és néhány összeesküvőt ki is végeztek. Ezzel a lépéssel a kancellár végleg kivívta Hitler haragját, aki elhatározta, hogy osztrák hívei segítségével megszabadul tőle. Az apró termetű (151 cm) kancellárt ekkor kezdték Németországban Milli­metter­nich­nek csúfolni.

A „törpe diktátor” azonban nem hátrált meg annak dacára sem, hogy a német rádiók egyre-másra sugározták azokat az adásokat, amelyekben nyíltan uszítottak Dollfuss meggyilkolására: „A kancellárt el fogja sodorni az áradat, amelyet maga szabadított el”. 1934 nyarára az osztrák nácik elég erősnek érezték magukat a hatalom átvételéhez. Július 25-én 155 katonai egyenruhát viselő tagjuk megostromolta a kancelláriát.

A támadás hírére Dollfuss menekülni próbált az épületből, de a támadók hamar elfogták. Mikor kezét felemelve jelezte, hogy megadja magát, a puccsisták vezére Otto Planetta – a kapott parancs ellenére, hogy élve fogják el a kancellárt – kétszer egymás után meghúzta a ravaszt. Az egyik lövedék Dollfuss bal vállát, a másik a torkát érte. Az áldozat meg­tán­to­ro­dott, majd hanyatt vágódott a padlón. Nyaki artériájából sugárban lövellt a vér. Támadói egy szófára fektették, de nem hívtak hozzá orvost, és azt is csak 20 perccel később engedték, hogy a személyzet ellássa a sebeit. Ausztria első embere a bécsi Kancellária egyik szalonjában, egy selyemszaténnel bevont heverőn vérzett el.

Az egész országra kiterjedő fegyveres harc ezután még 269 halálos áldozatot követelt, de a kormányerők végül leverték a felkelést. A puccs 13 vezetőjét, köztük Otto Planettát kivégezték és több ezer nácit letartóztattak. Az Anschluss viszont mindezzel csak késedelmet szenvedett: négy év múlva, 1938. március 12-én Hitler bevonult Ausztriába. Ennek a két világháború közötti korszaknak volt a pénze ez az eredeti, közel 6 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert érme is, mellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

25 schilling, I. Köztársaság – Ausztria, 1926-1934

25 schilling, I. Köztársaság – Ausztria, 1926-1934
(5,88 gramm, 900-as arany, Ø 21 mm)

84 500 Ft   (0% ÁFA)

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: