HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2019. 13. heti ajánlatunk!

Margaret Thatcher időben jött ki a fürdőszobából

Margaret Thatcher időben jött ki a fürdőszobából

Az írek több évszázadon át küzdöttek az angol uralom ellen, harcukat 1921-ben koronázta részleges siker, amikor létrejött a független ír állam. Az ír sziget északkeleti része, Ulster azonban brit fennhatóság alatt maradt, s itt állandósult a viszály a katolikus írek és a protestáns angol telepesek leszármazottai között. A politikai megoldás keresése helyett mindkét fél erőszakhoz nyúlt, egymást követték az autóba rejtett pokolgépek robbanásai, a merényletek, a gyilkosságok és az emberrablások. A terrorcselekmények zömét az elszakadást célul kitűző katolikus IRA követte el, amely 1979-ben meggyilkolta Lord Mountbattent, II. Erzsébet királynő unokatestvérét is.

Legmerészebb akciójuk az 1984-es brightoni merénylet volt, amely célpontjának Margaret Thatcher brit miniszterelnököt és konzervatív kormányának tagjait szemelték ki, akik a helyi Grand Hotelben szálltak meg a Konzervatív Párt kongresszusának idejére. Thatchert az IRA azért is célpontnak tekintette, mert utasítására a brit hatóságok az IRA elfogott tagjait közönséges bűnözőkként, és nem politikai fogolyként kezelték, s ezen még azután sem változtattak, hogy az IRA tíz bebörtönzött tagja belehalt az éhségsztrájkba.

A merénylet előkészítését jóval a pártkonferencia előtt megkezdték. Patrick Magee IRA-aktivista álnéven jelentkezett be a Grand Hotelbe és telepítette szállodai lakosztályának fürdőszobájában a fél mázsa súlyú, időzített robbanó szerkezetet. A pokolgép 1984. október 12-én hajnalban 2 óra 54 perckor lépett működésbe, s csak hajszálon múlt, hogy a terroristák nem érték el céljukat. A következő napi beszédén dolgozó Vaslady néhány perccel a detonáció előtt lépett ki a fürdőszobából, amelyet a robbanás teljesen megsemmisített. A detonációban öt ember vesztette életét, és összesen harmincan sebesültek meg a több emelet magasból leomló tégla, törmelék és üveg között.

Az IRA azonnal magára vállalta felelősséget, közleményükben azt írták: „Ma nem voltunk szerencsések, de egyszer azok leszünk”. A Vaslady megőrizte higgadtságát, közvetlenül a robbantás után már interjút adott, és nem változtatott a kongresszus menetrendjén sem. A merénylet tettesét, Patrick Mageet 1985-ben fogták el és a következő évben nyolcszoros életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték: A börtönből 14 év után, 1999-ben a nagypénteki észak-írországi békeegyezmény keretében szabadult.

A II. Erzsébet uralkodásának negyedik évtizedében elkövetett brightoni merénylet az IRA terrorhadjáratának egyik csúcspontját jelentette. Nagy-Britannia leghosszabb ideje hivatalban lévő uralkodójának ebből az évtizedből származó, közel 8 gramm összsúlyú, 917-es aranyból vert érméjével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1 sovereign, II. Erzsébet, Nagy-Britannia, 1974-84

1 sovereign, II. Erzsébet, Nagy-Britannia, 1974-84
(7,98 gramm, 917-es arany, Ø 22 mm)

102 000 Ft   (0% ÁFA)

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: