HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2019. 12. heti ajánlatunk!

Tisza István halálával egy korszak ért véget

Tisza István halálával egy korszak ért véget

1918. október 31-én, az őszirózsás forradalom napján otthonában meggyilkolták gróf Tisza István, egykori miniszterelnököt. Miután az első világháború kirobbanásakor – kezdeti ellenállása után – Tisza a háború mellett foglalt állást, a küzdelem elhúzódása nyomán elégedetlenné váló tömegek szemében ő lett a véres háború szimbóluma, ezzel együtt pedig az ország nyomorúságának felelőse is. A végzetes merénylet már a negyedik volt, amelyet a politikus ellen elkövettek.

A nép bűnbakot keresett, és a „Vasgrófban” találta meg az egyszemélyes felelőst. Ám sokan úgy vélik, hogy nem a népharag nyilvánult meg, hanem politikai gyilkosság történt. A későbbi nyomozati és bírósági anyagok szerint szélsőbaloldali katonaszökevények lehettek az elkövetők, akik az új miniszterelnök, a „Vörös gróf” Károlyi Mihály környezetéből kaphattak utasítást a politikai ellenlábas kiiktatására.

A merénylet napján délután negyed hét körül négy-öt ember hatolt be a miniszterelnök otthonául szolgáló villaépületbe. A csendőrség őrséget állított a villa elé, ám őket valamilyen rejtélyes oknál fogva hat óra után elvezényelték, más források szerint lefegyverezték. Az inas megpróbálta a behatolókat feltartóztatni – sikertelenül. A gyilkosok betörtek a szalonba, ahol Tisza fegyverrel a kezében várta őket, amit azonban végül letett az asztalra. A hívatlan látogatók szidalmazták és felelőssé tették a háborúért a miniszterelnököt, majd a rövid szóváltás után három lövés dördült el. A golyók egyike hasba találta, a másik bal karját törte el, a harmadik a jobb vállába hatolt s a szívhez vezető főütőeret vágta el. A gróf utolsó szavai ezek voltak: „Ennek így kellett történnie.” Tisza István pár perc múlva már halott volt.

Bár 1920-21-ben lefolytattak egy pert a gyilkossággal kapcsolatban, a gyanúsítottak egy része soha nem került bíróság elé. Volt, aki addigra elhalálozott, és volt, aki a Tanácsköztársaság bukása után a felelősségre vonás elől a Szovjetunióba menekült. Egyedül egy Sztanykovszky Tibor nevű férfi kapott 15 év börtönt, amit le is ült a szegedi Csillag börtönben. Ő a Kádár-rendszer idején „munkásmozgalmi érdemeiért” – köztük a Tisza-gyilkosságban való részvételéért – nyugdíj kiegészítést kért és kapott is az államtól.

Tisza István meggyilkolása a magyar történelem sötét és máig feltáratlan fejezete. A világháború utáni depresszióban a közvélemény megérdemelt büntetésnek tartotta a kétszeres miniszterelnök meggyilkolását, sok részeg katona hencegett is a kocsmákban azzal, hogy ők végeztek Tiszával. Temetéséről a sajtó pedig úgy adott számot, hogy „ma nemcsak Tisza Istvánt temették, hanem a régi rendszert minden csatlósával együtt.” Ennek a korszaknak hű szemtanúja ez az eredeti 10 koronás aranypénz a nagy háborút megelőző évekből, melynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

10 korona, Ferenc József, Osztrák-Magyar Monarchia, 1892-1915

10 korona, Ferenc József, Osztrák-Magyar Monarchia, 1892-1915
(3,39 gramm összsúly, 900-as arany, Ø 19 mm)

49 000 Ft   (0% ÁFA)

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: