HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2019. 8. heti ajánlatunk!

Lenin a célkeresztben

Lenin a célkeresztben

Az 1917-es oroszországi forradalom után kialakuló szovjet-állam első embere Lenin lett, akit még 1917 novemberében elnöknek választottak a népbiztosok tanácsában. Ő irányította a szocialista típusú átalakulást. A politikai ellenfelek kíméletlen elnyomása és a propaganda ellenére azonban a bolsevikok társadalmi támogatottsága korántsem volt meggyőző; ezt mutatja, hogy Lenin ellen több merényletet is megkíséreltek.

Ezek közül a leghíresebbre 1918. augusztus 30-án került sor. Az elkövető a 28 esztendős Fanni Kaplan volt, akinek rövid életét számos terrorcselekmény – valamint több éves szibériai fogság – tarkította. A merénylő a bolsevikokkal szemben álló eszer (szociálforradalmár) párt híve volt, aki azt követően határozta el, hogy meggyilkolja Lenint, miután a bolsevik párt szétkergette a választások után összeülő, még eszer többségű Nemzetgyűlést, és betiltotta az összes politikai pártot. A „hivatalos” történet szerint Kaplan azt tervezte, hogy nyilvánosan végez Leninnel – és annyira biztosra akart menni, hogy a revolverébe töltött golyókat előzőleg még méregbe is mártotta.

A merénylet napján Lenin egy moszkvai gyárban tartott beszédet, és éppen távozni készült, amikor találkozott Kaplannal. A fiatal nő a kocsija előtt szólította meg az éppen beszállni készülő Lenint, és néhány méteres távolságból háromszor is rálőtt. A politikust valamennyi lövedék eltalálta. Az egyik golyó az állkapcsát, a másik a karját találta el, a harmadik a dereka táján súrolta. Súlyos sérüléseket szenvedett, igaz, szerencséje is volt, mert a tüdejét elkerülték a golyók. A felfordulásban a merénylőt azonnal elkapták, Lenint pedig a Kremlben található lakásába vitték, mivel tartottak egy újabb gyilkossági kísérlettől.

A lövedékek olyan helyen fúródtak a politikus testébe, hogy azokat csak kórházi körülmények között lehetett volna eltávolítani, ezért a Kremlbe hívott orvosok ezzel meg sem próbálkoztak. A golyók örökre Lenin csontjai között maradtak, és valószínűleg annak három agyvérzéséért, és 1923-ban bekövetkező haláláért egyaránt felelősek voltak. A szovjet propaganda ugyanakkor megtett mindent azért, hogy kiaknázza a merényletben rejlő lehetőségeket: a Pravda másnap már arról cikkezett, hogy Lenin – és a párt – rendületlenül folytatja a munkáját.

A Cseka emberei három nap múlva a Kreml udvarán agyonlőtték Fanni Kaplant. Ennek a forradalmat követő korszaknak volt emblematikus aranypénze az 1923 és 1925 között jellegzetes szocialista stílusjegyekkel vert cservonyec névre hallgató érme. Ezek ma már numizmatikai ritkaságnak számítanak, de az 1975 és 1982 között 8,6 gramm összsúlyú, 900-as aranyból készült hivatalos utánveretek közkedvelt befektetési aranyként kiváló lehetőséget nyújtanak Önnek is, személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

10 rubel, Cservonyec, Szovjetunió, 1975–1982

10 rubel, Cservonyec, Szovjetunió, 1975–1982
(8,6 gramm, 900-as arany, Ø 22,5 mm)

119 000 Ft   (0% ÁFA)

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: