HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2019. 3. heti ajánlatunk!

Marseille-t látni és meghalni

Marseille-t látni és meghalni

1934. október 9-én, egy borongós, enyhe őszi napon a Dubrobvnik nevű cirkáló komótosan siklott a fellobogózott marseille-i dokkok felé. Az emberek a parton tolongva várták, hogy szemtanúi legyenek a jugoszláv király, I. Sándor váratlan franciaországi látogatásának. A gondterhelt uralkodó az óriási tömeg láttán odafordult szárnysegédjéhez, és baljós hangon jegyezte meg: „Ha ezt a napot élve megúszom, akkor biztosan száz évig élek”.

Sándornak minden oka megvolt az aggodalomra, hisz öt évvel korábban egy a szerbek dominálta diktatúrát vezetett be országában. Egyben megváltoztatta a Szerb-Horvát-Szlovén királyság nevét a délszláv népcsoportok egységet szimbolizáló Jugoszláv (Délszláv) Királyságra, de intézkedései nem arattak osztatlan sikert alattvalói között. Több radikális, horvát és macedón csoport is fente a fogát Sándorra, mint ahogy a trianoni területvesztés miatt ellenséges érzületű Magyarország, és a különböző határviták miatt Olaszország sem viszonyult hozzá barátian.

Marseille-ben kikötve, a hivatalos üdvözlés után Louis Barthou francia külügyminiszterrel együtt beszállt egy nyitott tetejű autóba, és kísérőikkel konvojt alkotva megindultak a város központja felé. Marseille főutcáján lelkes tömeg köszöntötte az araszoló autóból integető uralkodót, ennek védelméből ugrott elő a merénylő, aki tíz töltényt lőtt az autóra. A király azonnal eszméletét vesztette, 40 perc múlva pedig belehalt sérüléseibe. A francia külügyminiszter egy látszólag könnyű karsérüléssel szállt ki a járműből, ám néhány órán belül ő is meghalt – a golyó artériát ért, a vérveszteség végzetes volt.

Meghalt a sofőr is, majd a kitörő lövöldözésben két járókelő, valamint tucatnyi ember megsérült. Egy rendőrtiszt végül kardjával megsebesítette a merénylőt, akire a tömeg is rárontott és a helyszínen meglincselte. A tettest a bolgár Vladimir Cernozemski személyében azonosították, aki hivatásos forradalmárként szerepelt a nyilvántartásokban. A nyomozás kiderítette, hogy a merénylő a horvát usztasák megbízásából és Mussolini támogatásával hajtotta végre az akciót. De a jugoszláv külügyminiszter Magyarországot is megvádolta a Népszövetségben. A vád szerint a horvát usztasák kiképzésére a Zala megyei Jankapusztán került sor, ahol 1931 őszétől valóban tartózkodott egy usztasa csoport, amely a magyar kormány engedélyével „tevékenykedett” ott.

Sándor király eredeti, 3,5 gramm összsúlyú, 986-os aranyból vert pénze révén különleges kortörténeti dokumentumot és értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1 dukát, I. Sándor, Jugoszlávia, 1931-1934

1 dukát, I. Sándor, Jugoszlávia, 1931-1934
(3,48 gramm, 986-os arany, Ø 19,75 mm)

125 900 Ft   (0% ÁFA)

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: