HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Aktuális aranypiaci elemzések

A nap, amikor 100 dollárt ugrott az aranyár - Aranypiac videó

(2018.09.19.) Videó indítása

A nap, amikor 100 dollárt ugrott az aranyár

Tíz évvel ezelőtt, 2008. szeptember 15-én ment csődbe a Lehman Brothers, amerikai befektetési bank. A Lehman volt a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, egyben a világ vezető brókercége. A csőd közvetlen oka az volt, hogy a Lehman nem tudta kifizetni a Barclays és a Bank of America követeléseit, a két cég pedig nem volt hajlandó tovább tárgyalni az adósságok átütemezéséről. Mindezek hátterében azonban a jelzáloghitelek piacának összeomlása állt. A Lehman bocsátotta ki ugyanis a legtöbb másodlagos jelzáloggal fedezett értékpapírt.

A 2008 augusztusában még 20 dolláron is forgó Lehman-részvények a csőddel egy pillanat alatt gyakorlatilag értéktelenné váltak. A világ tőzsdéin évtizedek óta nem látott eladási hullám söpört végig. Az aranyár ugyanakkor történelmet írt. A sárga nemesfém jegyzése a Lehman csődöt követő napokban, 2008. szeptember 17-én az európai idő szerint kora délutáni óráktól a tengeren túli piacok késő esti zárásáig, unciánként 780 dollárról 890 dollárig emelkedett. A 110 dolláros napon belüli áremelkedés 14%-nak felelt meg.

Az aranyár ezt követően persze törvényszerűen korrigálta ezt a felszökkenést, de a Lehman csőd kiváltotta pénzügyi és gazdasági válság még további három évig szárnyakat adott az aranynak. 2011 szeptemberéig még 1.920 dollárig, azaz a válság előtti árszint durván két és félszeresére emelkedett az aranyár.

Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!









Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: