HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2018. 8. heti ajánlatunk!

Vámpírvadász orvos, akinek sokat köszönhetünk

Vámpírvadász orvos, akinek sokat köszönhetünk

Mária Terézia háziorvosa, a holland származású Gerard van Swieten (1700-1772) a magyaroknak arról híres, hogy megteremtette az önálló magyar egyetemi orvosképzés alapjait. A felvilágosult van Swieten gyökeresen alakította át a birodalom egészségügyi rendszerét, a bécsi orvosi egyetem korszerűsítése az ő reformelképzelései alapján ment végbe. Ez lett a mintája a nagyszombati egyetem újjászervezésének és orvosi karral történő kiegészítésének is, melyen 1770 novemberében indult meg az oktatás. A kar első öt tanára van Swieten bécsi tanítványai közül került ki. Ezzel indult el a magyarországi rendszeres orvosképzés.

Van Swieten sokoldalú orvos volt. Az orvostudományban elért eredményei mellett a likőrkészítésben is jártas volt. Korabeli divatos erősítő szernek számított a Van Swieten likőr, amelyet antiszeptikus, antiparazita, szifilisz-ellenes és egyéb tisztító tulajdonságai miatt javasoltak. A likőrt azonban Franciaországban 1868-ban mérgezőnek minősítették és 1880-ban kivonták a patikai forgalomból. Vesefájdalmakkal járó higanyt találtak benne és valószínűleg sok áldozata volt, egyesek szerint az 1791. december 5-én meghalt Mozart is, aki erősítő szerként fogyaszthatta a Van Swieten likőrt. A halála előtt nagy fáradtságról, szédülésről, vesefájdalmakról, hányásról, ödémáról panaszkodott zeneszerző tünetei minden esetre megfelelnek a gyors halállal végződő higanymérgezés jeleinek.

Van Swietennek különösen fontos szerepe volt a babonaság elleni felvilágosító harcban. 1755-ben Mária Terézia azért küldte Morvaországba orvosát, hogy az ottani „vámpír helyzetet” felderítse. Alaposan tanulmányozta az állítólagos vámpír eseteket, majd jelentést írt, amelyben természetes okokkal magyarázta a tapasztaltakat. Így az állítólagos vámpírként kihantolt halottak szokatlan állapotát, a szájban fellépő vért, a telt testet vagy a rózsaszín bőrt természetes okokra vezette vissza: a levegő hiányára, amely a bomlást megakadályozta. Jelentésének előszavában azt írta, „hogy minden népnél az egész lárma nem másból származik, mint félelemből, babonás hiedelemből, sötét, élénk fantáziából, hiszékenységből és tudatlanságból.”

Mária Terézia van Swieten beszámolója alapján adott ki egy rendeletet, amely megtiltotta a vámpírok elleni hagyományos elhárító eljárásokat, mint a karóba húzást, lefejezést és elégetést. A rendeletet kiterjesztették Magyarországra is, így szinte nálunk is teljesen megszűnt a boszorkányok üldözése. A jeles orvosnak az Osztrák Pénzverde 2007-ben szentelt egy 10 gramm színsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmét, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

50 euró, Gerard van Swieten, Ausztria, 2007

50 euró, Gerard van Swieten, Ausztria, 2007
(10,14 gramm, 986-os arany, Ø 22 mm)

132 200 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: