HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2015

Ötéves mélypontra zuhant az arany

2015. július 22. 09:45

Hétfőn 1088 dollárra zuhant az ázsiai kereskedésben az arany unciánkénti ára, ilyen olcsó 2010 márciusában volt utoljára a nemesfém.

Az esés már a pénteki New York-i kereskedésben elkezdődött, és az árfolyam áttörte a technikai elemzők szerint fontos, 1130 dolláros támaszszintet, amely korábban már többször megállította a lejtmenetet. Az ázsiai befektetők stop loss megbízásai aztán tegnap reggel tovább nyomták lefelé a jegyzést, ami ugyan délutánra magához tért valamelyest, ám lapzártakor így is 1105 dolláron állt, ami 2,4 százalékos mínuszt jelent.

Az esés közvetlen kiváltója a kínai jegybank bejelentése volt, amelyben felfedte aranykészleteinek nagyságát. Míg a nagy nyugati jegybankok általában havonta publikálják, hogy milyen eszközben tartják tartalékaikat, a kínaiak utoljára 2009-ben számoltak be arról, mennyi aranyuk van. Azóta számos elemzés és spekuláció jelent meg arról, hogy milyen óriási mennyiségű aranyat vásárolhattak, és úgy tűnik, a piac túl optimista volt ezzel kapcsolatban.

A frissen publikált adatok szerint június végén 53,32 millió uncia volt a tartalék, ez 57 százalékkal több a 2009. április végi állapotnált. Ez a mennyiség 1658 tonnának felel meg, és az utóbbi hat évben mintegy évi száztonnás vásárlást jelent, vagyis átlagáron számolva ebben az időszakban 26 milliárd dollár értékben vásároltak a nemesfémből. Mivel Kína a világ legjelentősebb aranytermelője, és Indiával együtt a legnagyobb felhasználója is egyben, az adat sokakban csalódást keltett. Ross Norman, a londoni Sharps Pixley aranykereskedő cég vezérigazgatója szerint a piaci szereplők kétszer ekkora készletet becsültek.

A Marketwatch által megkérdezett piaci szakértők szerint egy nagy alap eladásai állhattak a mostani áresés hátterében. Erre utal, hogy a már az amerikai Comexen is megnövekedett aktivitás után Sanghajban is jelentős forgalmat mutatott a kereskedés. A sanghaji aranytőzsdén, amely a világ legnagyobb forgalmú aranypiacává nőtte ki magát az elmúlt években, tegnap hárommillió kontraktusnyi forgalmat regisztráltak a pénteki 27 ezerrel és a júliusi átlag 30 ezer kontraktussal szemben.

A kínai aranytartalékok adata valójában csak az utolsó csepp volt a pohárban, hiszen alig találni olyan tényezőt, amely az aranyár emelkedését támogatná. A javuló amerikai makroadatok növelik a valószínűségét, hogy a Fed még idén megkezdi a kamatemelést. Márpedig az arany általában csökkenő vagy alacsony kamatkörnyezetben teljesít jól, hiszen a belefektetett pénz nem kamatozik.

A görög helyzet enyhülésével jelentős pénzügyi válság réme sem fenyeget, ami miatt mintegy biztosításként szokták vásárolni a nemesfémet, és az infláció ellen sem szükséges fedezéket keresni, mivel az vagy nincs, vagy meglehetősen alacsony. Ugyancsak kedvezőtlen a dollárban jegyzett nemesfémnek a dollár erősödése: pénteken háromhetes csúcsra emelkedett az amerikai deviza. Az aranyár zuhanása más nemesfémeket is magával rántott. A platina másfél, a palládium 0,8 százalékkal lett olcsóbb, az ezüst viszont a délelőtti mínuszok után délutánra magához tért, és már kis emelkedést mutatott.

Forrás: Világgazdaság online







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: