HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2015

Lefelé tart az arany

2015. március 09. 11:15

http://www.tozsdeforum.hu/tozsde/arupiacok/az-olaj-lefele-az-arany-felfele-vette-az-iranyt/

A múlt hét pénteki amerikai makroadatokat követően ismét erősödött a dollár és a júniusi kamatemeléssel kapcsolatos várakozások is nagyobb teret nyertek. A spot arany árfolyama pénteken közel 2,6%-ot esett, a jegyzés 1 163 dollár környékén is járt – írták a QUAESTOR elemzői.

Ma ugyan kismértékű emelkedést mutat a sárga nemesfém, de az árfolyam így is három hónapja nem tapasztalt mélypont közelében, 1 173,5 dollár körül ingadozik unciánként.

A péntek délutáni adatközlésekből kiderült, hogy a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 295 ezerrel emelkedett februárban a tengerentúlon, miközben a várakozások 235 ezerről szóltak. A szolgáltató ágazaton belül a vendéglátás, valamint az üzleti szolgáltatások terén vették fel a legtöbb embert, de többen dolgoztak az építkezéseken és az egészségügyben is. A januári foglalkoztatási adatot kismértékben korrigálták, 257 ezres növekedésről 239 ezerre. A várakozásokat jóval meghaladó adat mellett kedvezően hatott, hogy a munkanélküliség meglepetésre a vártnál nagyobb mértékben, 5,7%-ról 5,5%-ra mérséklődött, ugyanakkor ebben szerepet játszott az is, hogy többen felhagytak a munkakereséssel. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elsődleges céljai közül így teljesülni látszik a teljes foglalkoztatottság elérése. A Fed ugyan nem definiálta pontosan, mikortól számolhatunk teljes foglalkoztatottsággal, de ezt a korábbi nyilatkozatok alapján 5,5-5%-os munkanélküliségi ráta mellett érheti el az Egyesült Államok. A munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően erősödtek a júniusi kamatemeléssel kapcsolatos várakozások, melyek a dollár erősödését is eredményezték. A nyersolajhoz hasonlóan az arany árfolyamára is negatívan hat a dollár felértékelődése.

A világ legnagyobb aranykészleteivel rendelkező befektetési alap, az SPDR készletei 0,59%-kal estek vissza múlt hét pénteken. Az amerikai árupiaci felügyelet (CFTC) múlt heti közleménye szerint tovább csökkent az aranyra vonatkozó nettó spekulatív vételi pozíciók száma, mellyel sorozatban több,mint egy hónapja redukálódott az árfolyam emelkedésre spekulálók száma.


Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: