HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2013

Hamarosan jóárasítják az aranyrudakat

Puzsár József|2013. 08. 23., 18:25

www.aranypiac.huNem fog sokáig tartani a június végétől látott rali az arany árfolyamában a Morgan Stanley elemzői szerint. Az elmúlt időszaki menetelést több tényező is segítette, de az év végéig ez teljesen elpárologhat, elsősorban a tovább emelkedő kötvényhozamoknak és az erősödő dollárnak köszönhetően.


A Morgan Stanley elemzői szerint nem tart sokáig az elmúlt időszakban látott rali az arany piacán. Peter Richardson és Joel Crane szerint a piac már beárazta, hogy a Fed akár már a következő szeptember közepi ülésén bejelentheti kötvényvásárlási programjának mérséklését.

Bár konkrét időpontról, vagy a szigorítás mértékéről nem értesülhettünk a szerdán napvilágot látott július végi Fed-ülés jegyzőkönyvéből a bankház szakértői szerint, ha az a pénznyomda későbbi mérséklését sugallta volna, akkor lehetett volna látni nagyobb emelkedést az arany árfolyamában.

A június végi mélypontokról a nemesfém árfolyama már több mint 15 százalékot száguldott, amiben több dolog is szerepet játszott. Hosszú idő után először nőtt kissé az arany ETF-ekben található arany mennyisége, ráadásul a World Gold Council legfrissebb elemzése arról tanúskodott, hogy a második negyedévben drasztikus mértékben megugrott a fizikai arany iránti kereslet.

Forrás: investor.hu

Az aranyéhség a világ két legnagyobb aranyimportőrének számító Kínában és Indiában kis szinte kielégíthetetlen volt, ugyanis mind az aranyékszerek, mind pedig az aranyrudak és aranyérmék iránti kereslet is hatalmas mértékben nőtt. Ráadásul annak ellenére, hogy az indiai kormány szeretné fékezni az ország hatalmas aranyimportját (az ország folyó fizetési mérleg hiányának elszaladása miatt), a várakozások szerint az indiai kereslet továbbra is erős maradhat a közelgő esküvői szezon miatt.


Forrás: investor.hu

Ugyanakkor technikai alapon a nemesfém árfolyama kihívásokkal néz szembe, hiszen elérkezett az év eleje óta tartató csökkenő trend tetejéhez, ráadásul a 100 napos mozgó átlag is a mostani szintek környékén húzódik, ami szintén nagyobb ellenállást jelenthet. Ha viszont innen kitörne az árfolyam, akkor egy nagyobb emelkedés is következhetne.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: investor.hu


Forrás: Investor.hu









Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: