HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2013

Mi történik az arannyal? Az ezüstre is érdemes figyelni

2013. augusztus 22., csütörtök 17:32

Napi GazdaságA jelek szerint az elmúlt hetek nagy emelkedését nem akasztotta meg a szerda este megjelent Fed-jegyzőkönyv, noha az elemzők többsége arra számít, hogy az amerikai jegybank szeptemberben visszafogja eszközvásárlásait, ez pedig a nemesfémekre is negatív hatással lehet.

Komoly emelkedés volt az elmúlt két hétben a nemesfémek piacán. Igaz ez az idei évben szinte eltemetett arany és ezüst esetében is, amelyeknél szinte már minden befektető short pozícióban ül, hiszen a fundamentális hírek mellett a technikai kép is az eladások mellett szólt. Ugyanakkor az elmúlt napok emelkedése után kicsit bizonytalanabb lett a kép, amin sokat változtathatott volna a lapzártánk után megjelenő Fed-jegyzőkönyv - ez azonban nem szolgált határozott iránymutatással.

Szerdán éppen a fenti okok miatt nagyon szűk forgalomban lefelé csorgott az arany ára a hírügynökségi jelentések szerint. Ennek hátterében az is állhatott, hogy a Bloomberg U.S. Dollar Index csökkent és emiatt az arany is vesztett vonzerejéből. A Bloomberg felmérése szerint az elemzők 65 százaléka − a Fed júliusi ülésről készült jegyzőkönyv szerdai közzétételét megelőzően − a kötvényvásárlási program szeptemberi mérséklését várta az amerikai jegybanktól. Az elmúlt időszak áremelkedése csak annak volt köszönhető, hogy a nagyon alacsonyra süllyedt árfolyam mellett a kínai piac jelentősen felülteljesített, márpedig a nemesfémek szempontjából India mellett már ez lett a legfontosabb fizikai piac. Érdekes például, hogy idén először érkeznek arról hírek, hogy a tőzsdei forgalmazású aranytermékek (ETF) készletei nőnek. A világ legnagyobb aranyfelhasználójának számító kínaiak továbbra is látnak fantáziát a nemesfémben. A sanghaji tőzsde például a napokban két új, fizikai aranyba fektető ETF-et is indított, amelyekbe két nap alatt 1,6 milliárd jüan, azaz mintegy 260 millió dollár tőke áramlott.

Ugyanakkor a szakértők úgy vélik, nem árt az óvatosság, ugyanis az arany fizikai kereslete még gyenge maradhat idén. Ebből a szempontból jobb helyzetben van az ezüst, amelyre az ipar folyamatos keresletet generál.

Az ezüst áremelkedését a nemesfémet elsősorban hasznosító elektronikai ipar növekvő kereslete támogathatja. Különösen a napenergia, valamint az egészségügy − azon belül is a belgyógyászat és a fogászat − ezüstfelhasználása növekszik az elmúlt időszakban. Ugyanakkor a befektetők, illetve numizmatikusok is élnek azzal a lehetőséggel, hogy most olcsóbban juthatnak az ezüsthöz: az amerikai pénzverde, az US Mint ezüstérmékből az első hét hónapban 29 millió unciát értékesített, így akár a többéves csúcsot jelentő 50 millió unciás forgalmat is elérhetik az idén. Ugyanakkor az arany esetében az egyik legnagyobb importőr, India jelentősen szigorította a bevitelt, ráadásul már kétszer vámot is emelt.

Forrás: Napi Gazdaság







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: