HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2013

Többhónapos csúcson a pesszimisták aránya

2013. augusztus 22. 16:45

http://www.portfolio.hu/img/logo2010.gifAugusztus elején, mindenkori csúcsán megállt az S&P 500 emelkedése, sőt az utóbbi napokban lefele vette az irányt a vezető amerikai benchmark. A tőzsdemutató gyenge teljesítményével párhuzamosan a piaci szereplők körében is nőtt a pesszimizmus, amit az emelkedő VIX index valamint az AAII felmérésében a bearish válaszadók több hónapja nem látott magasságba emelkedő aránya is alátámaszt.

Lefordult a csúcsáról az S&P 500

Miután fokozódtak azok a várakozások, hogy a Fed rövidesen mérsékli az eszközvásárlási programját, augusztusban a mindenkori csúcsán megtorpant az S&P 500 emelkedése, és lefele vette az irányt az irányadó amerikai tőzsdemutató. Az S&P 500 utóbbi hetekben mutatott esése révén az RSI indikátor értéke is távolabb került a már túlvettséget jelentő zónától.

Többhónapos csúcson a pesszimisták aránya

Milyen a hangulat?

Az S&P 500 utóbbi napokban mutatott esésével párhuzamosan a fontosabb szentiment indikátorok közül több is fokozódó pesszimizmust jelez. Az AAII által készített felmérés szerint, mely a szervezet oldalára regisztráltak bullish, bearish, vagy semleges véleményét tükrözi a Dow Jones következő hat havi mozgásával kapcsolatban, több mint 4 havi csúcsra emelkedett a bearish, vagyis a további esést valószínűsítő befektetők aránya. 2013. áprilisban mikor hasonlóan magas volt a pesszimisták aránya az S&P 500 a soron következő mintegy 1 hónapban közel 125 pontot emelkedett.

Többhónapos csúcson a pesszimisták aránya

Míg a bearish válaszadók aránya négyhavi csúcsra emelkedett, addig a bullish válaszadók aránya a jelenlegi szinthez hasonlóan alacsonyan utoljára szintén 2013 áprilisában volt, sőt a bizonytalanok aránya is áprilisi mélypontjára esett.

 Többhónapos csúcson a pesszimisták aránya

Az S&P 500 index következő időszaki volatilitására vonatkozó várakozásokról képet adó VIX index szintén emelkedett az utóbbi héten, igaz továbbra is nyugalomvárást tükröz. A mutató az előző heti értékhez képest pár ponttal emelkedett, jelenleg 15,94 ponton áll. Egyesek szerint a 20 pont alatti érték túlzott nyugalomról árulkodik, és a 30-as szint fölött beszélhetünk igen nagy bizalmatlanságot, sőt egyes esetekben pánikhangulatot tükröző szintekről.

Többhónapos csúcson a pesszimisták aránya

Konklúzió

A befektetői szentiment alakulására vonatkozó felméréseket a legtöbben kontraindikátorként használják, hiszen túl nagy optimizmus közepette már nincs ki vegyen, túl nagy pesszimizmus közepette pedig már nincs ki eladjon. Az általunk megvizsgált mutatók bár nem mutatnak rendkívül szélsőséges értékeket, fokozódó pesszimizmusról árulkodnak, így akár az is elképzelhető, hogy rövidesen újra felfele veszi az irányt az S&P 500.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: