HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2013

Nőtt az arany kereslete

2013. 08. 22. 14:32 | forrás: mti

TőzsdefórumCsökkent a második negyedévben a befektetési fedezetként szolgáló aranymennyiség, hat éve nem látott magas szintre emelkedett viszont az arany iránti fizikai kereslet – idézi a Gold Investing News a World Gold Council (WGC) negyedéves jelentését.

A Gold Demand Trends jelentésben szereplő adatok alapján az ékszeripar arany iránti fizikai kereslete az idei második negyedévben az egy évvel korábbi 421 tonnáról 37 százalékkal, 575 tonnára emelkedett. Ezen belül a két legnagyobb aranyfelhasználó, Kína és India 54, illetve 51 százalékkal növelte vásárlásait. A közel-keleti aranyfelhasználók 33 százalékkal, a törökországiak 38 százalékkal növelték beszerzéseiket.

“Az ékszeripar aranyvásárlásai tekintetében az idei volt a legerősebb második negyedév 2007 óta” – mondta David Lamb, a WGC ékszeripari igazgatója. “A keresletnövekedés hajtómotorja Kína és India, amelyek együttesen a világ fizikai aranykeresletének 50 százalékát képviselik” – tette hozzá. “A kínai forgalmi adatok azt is alátámasztják, hogy az aranyat, mint értékőrzőt, hagyományosan nagy becsben tartó országban tovább erősödött ez a meggyőződés” – mondta a David Lamb.

Az arany ékszerek mellett megnőtt az ázsiai vásárlók érdeklődése az aranyrudak és pénzérmék iránt is. A jelentés szerint Kínában a második negyedévben 157 százalékkal, Indiában 116 százalékkal nőtt az aranyrudak és pénzérmék értékesítése az egy évvel korábbihoz képest. A második negyedévben, globális szinten, az aranyrúd és aranypénz értékesítések 78 százalékkal, 508 tonnára emelkedtek.

Az aranypiaci forgalom idei legjellemzőbb fejleményének az aranyrudak és aranypénzek iránt megnövekedett kereslet tekinthető – mutatott rá Marcus Grubb, a WGC befektetési üzletágának igazgatója. Olyannyira, hogy a befektetéseknek az arany ETF (Exchange Traded Funds), a származékos befektetési eszközökből való, elsősorban az észak-amerikai piacokra jellemző kivonását több mint ellentételezte az aranyrudak és az aranypénzek iránt megnőtt befektetői kereslet. Az ETF befektetések fedezetéül szolgáló aranytömb mennyiség 402 tonnával csökkent a második negyedévben.

A jegybankok – folytatva a 2011 első negyedévében indult trendet – az idei második negyedévben is nettó aranyvásárlók voltak, készleteik összesen 71 tonnával nőttek.

A feldolgozóipar arany iránti technológiai szükséglete alig változott a második negyedévben, a beszerzések mindössze egy százalékkal emelkedtek.

A kereslet/kínálati helyzet a korábbinál kissé szűkösebb kínálat felé billent el a negyedévben, ami az ár mérsékelt emelkedésének lehetőségét hordozza magában. Mialatt a bányák termelése 4 százalékkal emelkedett, az újrahasznosított mennyiség 21 százalékkal esett vissza, így a teljes kínálat 6 százalékkel csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: