HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2013

Svájcba talicskázzák a britek az aranyukat

Kondás László|2013. 08. 21., 15:11

www.aranypiac.huElképesztő mértékben exportálták az aranyat Svájcba a brit befektetők, akik vélhetően Ázsia csillapíthatatlan aranyéhségét használták ki idén. A brit aranytulajdonosok a tőzsdén kereskedett alapokból óriási mennyiségű aranyat vontak ki, amit a svájci finomítókban aranyrudakba és aranyérmékbe öntettek újra, és adták tovább az ázsiai fogyasztóknak, vélhetően nem kevés összegért.

Hihetetlen mértékben felgyorsult a Nagy-Britanniából Svájcba irányuló aranyexport idén. Csak májusban 240 tonnányi arany érkezett az alpesi országba a britektől, akik az év első felében összesen 797 tonnányit exportáltak a nemesfémből Svájcba az ausztrál Macquarie bank adatai szerint. Ez annak fényében tűnik óriási mennyiségnek, hogy a tavalyi egész éves export nem haladta meg a 92 tonnát.

Mivel Nagy-Britanniában nincsenek aranybányák, így az óriási mennyiségű arany elsősorban a tőzsdén kereskedett arany alapokból (ETF) áramlik ki az ausztrál bank szakértői szerint. A kiáramlás egyik oka, hogy a befektetők az ETF-ekből svájci betétszámláikra kívánják átcsoportosítani az általuk tartott aranyat.

De ennél nagyobb motiváció lehetett Ázsia (azon belül is India és Kína) óriási aranyéhsége. Ahogy korábban beszámoltunk róla, Kínában és Indiában elképesztő mértékben nőtt a fizikai arany iránti kereslet. Ennek kielégítéséhez a brit befektetők is hozzájárultak, akik az általuk birtokolt aranyat a svájci finomítókban átolvasztatták különböző aranyrudakba és aranyérmékbe, amiket aztán elsősorban Kínában és Indiában adtak el a fogyasztóknak, vélhetően nem kis pénzekért.

Forrás: Investor.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: