HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2013

Megpihennek a nemesfémek az elmúlt napok szárnyalását követően

2013. augusztus 16. 11:13

http://www.portfolio.hu/img/logo2010.gifAz arany több hetes csúcsára ugrott tegnap, míg az ezüst 2011 óta nem látott emelkedést produkált az elmúlt négy kereskedési napban. Pénteken viszont megtorpanni látszik a nemesfémek szárnyalása, ami elsősorban az elmúlt napok erősödését követő profitrealizálásokkal magyarázható. A nyersolaj piacán is megállt a korábbi emelkedés, amit sokan az egyiptomi események számlájára írnak.

Az élénkülés jeleit mutatta a feldolgozóiparban és a munkaerőpiacon egyaránt az Egyesült Államokban. Az újonnan regisztrált munkanélküli segélykérelmek száma 15 ezerrel csökkent múlt héten, a New York-i Fed feldolgozóipari indexének értéke pedig a várt bő három pont helyett alig több, mint egy ponttal csökkent. Ugyanakkor júliusban a várt bővülés helyett stagnált az ipari termelés volumene az USA-ban. Az éves index 1,4 százalékos emelkedést jelzett, ami az elmúlt bő három év leggyengébb teljesítményének számít.

Az arany árfolyama több hetes csúcsára ugrott tegnap részben annak hatására, hogy az Egyesült Államokból vegyes makrogazdasági adatok érkeztek. Az erősödést segíthette az is, hogy a World Gold Council (WGC) tegnap tette közzé elemzését az aranykereslet második negyedéves alakulásáról. Ebből pedig az derült ki, hogy a globális kereslet a szervezet szerint az előző év azonos időszakához képest mintegy 53 százalékkal, 1083 millió tonnára emelkedett, mely elsősorban az óriási kínai és indiai kereslettel indokolható. Ráadásul legutóbb arról érkeztek hírek, hogy olyan nagy nevek, mint John Paulson igen drasztikusan csökkentették pozícióikat az arany piacán, ez pedig egyes elemzők szerint azt jelentheti, hogy a legnagyobb intézményi eladói hullám véget ért. A tegnapi szárnyalást követően ma 0,3 százalékot esett a sárga nemesfém árfolyama, ami elsősorban a tegnapi erősödés természetes korrekciójának tekinthető. Az ezüst árfolyam 0,5 százalékot csökkent azt követően, hogy a nemesfém 2011 óta a legjobb hetét tudhatja maga mögött.


Megpihennek a nemesfémek az elmúlt napok szárnyalását követően


Megpihennek a nemesfémek az elmúlt napok szárnyalását követően

 

A vegyes amerikai makrogazdasági adatok, a nyersolaj piacán a befektetőket nem hozta lázba, így a Brent csupán 0,1 százalékkal esett délelőtt, a WTI pedig 0,15 százalékot esett. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Brent és a WTI sokat emelkedett az elmúlt napokban, amit sokan az egyiptomi belpolitikai feszültségek számlájára írnak, így a mostani kis mértékű gyengülés elsősorban az elmúlt napok erősödésének korrekciójának tudható be.


Megpihennek a nemesfémek az elmúlt napok szárnyalását követően


Megpihennek a nemesfémek az elmúlt napok szárnyalását követően

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: