HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2011

Kisebb hírekre is emelkedik az aranyár

2011.12.21. 9:30, Szathmáry Szabó László

TőzsdefórumKedd reggel ismertté váltak a német IFO üzleti hangulat index legújabb adatai, miszerint az üzleti várakozások indexe a novemberben mért 97,3 hoz képest 98,4-re javult. A piac ezt kiemelt hírként értékelve azonnal állampapír eladásokba kezdett és a részvényeket kezdték keresni, a devizapiacon emelkedésbe kezdett az euro a dollárral szemben. Ez már önmagában is aranyár növelő tényező. A fém mostanában nem menekülődevizaként szerepel, hanem spekulációs eszközként, folytatta a Távol Keleten - a fizikai kereslet által alátámasztott – emelkedését.

Egyéb geopolitikai fejlemények, mint az észak-koreai diktátor halála, a moszkvai zavargások a választási csalások ügyében, továbbá az iráni atomfegyver-gyártás nyugat által kezelhetetlen megoldatlansága másodlagos támogatást adnak az aranyár alakulásához. Megjegyzendő még, hogy az arany iránti fizikai igény jelentősen megemelkedik a jelentősebb árcsökkenések után, mint jelenleg is. Azok, akik az emelkedő olajárra tekintettek, szintén aranyat is vásároltak, mivel sok esettben együtt mozognak. Mindamellett hangsúlyozandó, hogy a nagyobb alapok gyakorlatilag idén már aligha végeznek nagyobb aranyműveleteket az ünnepekre tekintettel, ahogy ez a csökkenő forgalomból is követhető.


Délelőtt ismertté vált a sikeres spanyol állampapír aukció 5,64 milliárd euró értékben, amit a piac újabb pozitív hírként értékelhetett.

14 órakor tették közzé, hogy a BNP Paribas elemzői 250 dollárral csökkentették az arany 2012-es várható átlagárát 1775 USD/uncia értékre, a 2013-asat pedig 2150-re módosították. Ezt az arany promt árfolyama egy tízdolláros áremelkedéssel jutalmazta, így a tegnapi 1594-es záróárhoz képest mintegy húszdolláros emelkedéssel, jelenleg 1615 körül jegyzik. Az átlagos ezüstár a jövő évre ugyanezen elemzők szerint 35,75 USD/uncia, a platina 1610 illetve a palládium 725 USD/uncia értékben várható. A bank kommentárjában hozzáteszi, hogy a piac jellemzője marad a „nagy bizonytalanság” és az arany sérülékeny marad az árkorrekció további szakaszaiban. Mindazonáltal nem gondolják, hogy az aranyban alapvetően ne maradna meg a bikapiac 2012-re és 2013-ra. Mindezt az európai gazdaság lassulására alapozva, amelyet recesszióba süllyedőként elemeznek. Emellett kedvezőbb körülményeket várnak az Egyesült Államok elkövetkező évi gazdasági helyzetére. A palládium ára az ipari felhasználás miatt inkább stagnáló vagy csökkenő lehet. Ha a gazdaság kedvezőtlenebbé válik a jelenlegi kilátásoknál, úgy a platina áremelkedése is elmaradhat az ezüsttől.

Az első két pozitív hír után érkezett elemzés az aranyat más időpontban csökkenő pályára lökte volna, azonban a piac kiéhezve várt pozitív hírekre, és a legkisebb reménysugárra is túlreagált vásárlásokba kezdtek. Az a bizonyos „Christmas rally” idén elmaradt az ismert válságos körülmények miatt, annak egy kisebb rezdülését látjuk mostanában. Az eurózóna válsága nemigen lépett a megoldás irányába, a realitások valóságosak, de a piac az ünnepi hangulatban mégis emelkedésbe kezdett, mind a részvény-, mind az árupiacon.

Az Európai Központi Bank csütörtöktől már három évre ad finanszírozást a bankok részére. Ez az egyszerű likviditás-bővítő eszköz ott üthet vissza, ha a politikai nyomás arra ösztönzi majd a bankokat, hogy a finanszírozott pénzen állampapírokat vásároljanak, jóllehet a bankoknak maguknak is rengeteg finanszírozandó passzívájuk van. Már a többletpénz ígérete is emelkedésbe hozta a részvényeket és az árupiacokat. Az ECB ugyanis a Long Term Refinancing Operation keretében az eurót évi 1 % kamattal adja, míg az olasz vagy spanyol (esetleg magyar) állampapírokon elérhető hozam 6,5 és 5%. Elkerülném az európai félmegoldások mélyére történő ásást s csupán az aranypiac szempontjából vizsgálva a kérdést, elég annyi, hogy a piacra újabb könnyű finanszírozás kerül ki Európában, annak ellenére, hogy a német jegybank egyik igazgatója, Andreas Dombret éppen kedden hangsúlyozta, hogy a pénzellátás bővítése nem oldja meg az adósságválságot, hanem éppen újabb problémákat teremt, az ECB mégis ezt teszi. A politikusok által elvárt közvetlen állampapír-vásárlásoktól általában tartózkodik, de az európai bankokat gavallérosan finanszírozza. Nem véletlen, hogy az aranypiac is erőt merít a bővülő pénzellátásból.

Csütörtök reggeli távol-keleti kereskedésben az arany ára folytatta előző napi emelkedését így 1626 USD/uncia körül jegyzik, Ezt további "bika" jelzésként értelmezhetjük.

Az elmúlt pár évre visszatekintve az aranyár a 2000-es évek elején évi 16%-ot emelkedett, majd 2009-ben és 2011-ben évi 28 %-kal. Idén nem történt más, mint visszatért a tartósabb, 16 %-os trendjéhez. Minden elemző hangsúlyozza jövőre az aranyár megalapozott emelkedését, de inkább az éves 16 %-os emelkedését várják középtávon.

Technikai megjegyzések

A grafikonokon természetesen továbbra is látszanak a múlt heti árzuhanás okozta sérülések. Továbbra is részei vagyunk az öthetes áresés trendjének. Nagyobb emelkedést csupán az 1650-es szint elérése UTÁN várhatunk. Alsó támasz továbbra is a szeptemberi nagy áresés 1543-as szinten.

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: