HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2011

Van-e arany lufi?

Van-e arany lufi?

2011-01-10

Néha védelmet nyújt a pénzügyi armageddon ellen, máskor spekulatív befektetésként viselkedik. Minden alkalommal más és olykor egymásnak ellentmondó ígéreteket tesz. Az arany a pénzvilág csillogó kurtizánja, aminek értékét senki nem ismeri.

Ha a népszerűséget tekintjük, az arany iránti láz egyértelműen buborékképződésre utal. Nagy tömegben fogy ma a fizikai arany és nemcsak a jegybankok és a befektetők, de magánemberek is szívesen vásárolnak rúdaranyat.

Pedig egy évtizeddel ezelőtt az arany mindössze 300 dolláros unciánkénti áron kelt el, míg a mai elemzések szerint az idei évben akár az 1 690 dolláros szintig is felkúszhat az árfolyam. Az arany egyébként történelmi szemszögből nézve is túlértékeltnek tűnik: a babilóniai birodalom idején egy uncia aranyért 350 szelet vekni lehetett kapni. A mai amerikai kenyérárakkal számolva 850 dollár lenne a tisztességes aranyár. A Crédit Suisse szerint az arany bekerülési ára unciánként mintegy 600 dollár, az arany tehát ilyen szempontból is túlértékelt.

Más kérdés, hogy a többi áruval összevetve az arany nem tűnik túlértékeltnek, 1900 óta egy uncia arany ára átlag ötvenszer annyiért kelt el, mint ugyannyi ezüst. A szürke fém szintén ralizott az utóbbi időben, de az arány így is negyvenhétszeres jelenleg. Az arany olajhoz viszonyított ára is gyakorlatilag változatlan a huszadik század eleje óta.

A Financial Times szerint senki nem képes megbecsülni az arany valódi értékét, a Wall Street pedig mindössze azzal érvel, hogy a sárga fém ára rendszerint felmegy, amikor a jegybanki alapkamatok alacsonyak. Azt persze elfelejtik megjegyezni, hogy 1980-ban pillanatok alatt kipukkadt az aranybuborék, amikor Paul Volcker, a Fed akkori elnöke kamatemelésbe kezdett. A következő két évben az arany ára kétharmadával csökkent. Ahhoz, hogy az arany most elérje a dollárban mért, inflációval igazított átlagárát, 70 százalékot kellene veszítenie értékéből. A kenyér árát tekintve az arany 40 százalékkal túlértékelt, az olajhoz képest 9 százalékkal adnak többet érte, mint kéne.

A bikák abban reménykednek, hogy az arany ára hamarosan az 1980-as csúcsra szökik, ugyanakkor a nyersolaj átlagárát tekintve a tisztességes árfolyam unciánként 1 000 dollár alatt lenne. Ez nem jelenti azt, hogy az arany ára nem szökik fel ebben az évben, de – fogalmaz Financial Times – a prudens befektetőknek nem árt, ha kevésbé csalfa eszközt keresnek a vagyonuk védelmére.

Soros buborékot jósol

Az aranytermelők nemzetközi szervezetének tanulmánya éles ellentétben áll Soros György magyar származású amerikai üzletember nyilatkozatával, mely szerint buborék van kialakulóban az arany piacán. Nyilatkozatában Soros arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemesfém árfolyama nem drágulhat örökké, és hogy a nagy csúcsdöntéseket visszaesés szokta követni. Azt azonban ő is elismerte, hogy ez nem jelenti azt, hogy később ne drágulhatna még tovább az arany. Mint ismeretes, Soros György befektetési alapja az idei év egyik legnagyobb aranyvásárlója volt, amely jelenleg is 16 tonna aranyat tart a portfoliójában.

Az Arany Világtanács tavaly három hónappal ezelőtt statisztikai módszerekkel vizsgálta az árfolyam-buborék kialakulásának lehetőségét, összehasonlítva az arany piacát olyan klasszikus piaci buborékokkal, mint amilyen a közelmúltban az USA ingatlanpiacán, a Nasdaq technológiai szektorában vagy a japán részvénypiacon volt megfigyelhető. Az elemzés a szerzők szerint egyértelműen kimutatta, hogy az aranyár alakulásának statisztikai jellemzői nem hasonlítanak más korábbi spekulatív buborékokra. Ezen kívül megállapítják, hogy a nemesfém jegyzésének hosszú távú átlaga hasonló mintát követ, mint egy sor más befektetési alternatíváé, beleértve részvénypiaci indexeket vagy akár az olajét.

Forrás: bankweb







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: