HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Amit az aranyról tudni érdemesBefektetési célú nemesfémek

Befektetés nemesfémekbe, kézzelfogható, fizikai vásárlással rudak vagy érmék formájában történhet, legyen szó aranyról, ezüstről, platináról vagy palládiumról. Az érmék különlegesek, mert jellemzően egyúttal névértékkel bíró hivatalos pénzek is egyben, ahol a bennük megtestesülő fémérték messze meghaladja a névértéküket. Ezeket az érméket befektetési érméknek nevezik (angol szakkifejezéssel: Bullion Coin). A klasszikus érmegyűjtőkkel ellentétben a motívumok a befektetési érmék esetében másodlagosak, mivel a befektető a nemesfémre nagyjából anyagáron szeretne szert tenni.

A nemesfémek egyfelől keresett gyűjthető tárgyak, másfelől alternatív anyagi értéket képviselő tárgyak a széles körben elterjedt tőkebefektetések keretein belül. Az évszadok óta felhalmozódott gyakorlati tapasztalatokból származik az a konzervatív befektetési gondolkodásmód, hogy a (világ)gazdasági válságok idején és az inflációs években a nemesfém megóvja a befektetőt vagyona elértéktelenedésétől és a csődtől. Ez volt és maradt az egyetlen olyan eszköz az értékmegőrzésre, melyet a világ minden országában elismernek.

Arany befektetési érmék

A befektetési érmék elviekben érme formájú rudak, ami annyit tesz, hogy értéküket a bennük lévő fémérték adja, azaz számottevő gyűjteményi vagy numizmatikai értékkel nem rendelkeznek.  Az első befektetési érme 1967-ben jelent meg, majd három évvel később kezdődött a Krugerrand nagy darabszámú verése. Ez a ma is létező, azóta is folyamatos kibocsátású legrégibb befektetési érme. A 80-as években más országok is követték a példáját. Hosszú ideig a Krugerrand piacvezető volt, több mint 50%-os részesedéssel. A felsorolásra kerülő aranyérmék a standard befektetési aranyérmék közé tartoznak. Fontos tudni, hogy ezeknek a befektetési célú aranyérméknek a vásárlása 2004. január 1-től, hazánk EU-csatlakozásától kezdve ÁFA és jövedéki adó mentesek.

Ha más fémeket (pl. rezet), használnak az ötvözésnél, az érmének sajátságos színezete lesz (pl. Krugerrand, Brittania, American Eagle). Az ötvözések az aranyérme szilárdságát is növelik, és ezáltal ellenállóbbak a karcolásokkal szemben. A szokványos méret éménként 1, 1/2, 1/4, illetve 1/10 uncia. Megjegyzendő, hogy minél kisebb egy érme, annál nagyobb az árában a gyártási költség aránya, még ha összességében ez el is törpül az aranyértékhez képest. A következő befektetési aranyérméknél található táblázatokban az "oz" súly az uncia nemzetközileg elfogadott és használt rövidítése. A méretnél megadott két érték az érme átmérője és a vastagsága.

« vissza

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: