HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2014

Nagyon menekülnek az aranyból

2014. szeptember 22. 15:00

Napi.hu

Tovább tart a hedge fundok exodusa az aranypozíciókból. A Bloomberg szerint a csökkenő árfolyam és a befektetői tőkekivonások következtében június eleje óta már 7,16 milliárd dollárral csökkent a tőzsdén jegyzett aranyba fektető alapok értéke.

Immár zsinórban ötödik hete esik az aranyra nyitott nettó long pozíciók állománya a New York-i derivatív piacon, ahogy a befektetők egyre-másra zárják a nemesfém árfolyam emelkedésére nyitott pozícióikat, s nyitnak helyette az áresésre spekulálókat - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg. A különböző portfólióikban aranyat tartó befektetési konstrukciók (tőzsdén jegyzett alapok, zárt végű alapok, certifikátok) összesen 17,88 tonna aranyat értékesítettek az elmúlt héten, s ezzel a birtokukban lévő arany mennyisége ötéves mélypontra süllyedt.

Az árfolyam eközben nyolc hónapos mélypontra süllyedt, jórészt a Fed múlt heti bejelentésének következtében, a közelgő kamatemelések fényében a befektetők ugyanis egyre kevésbé érzik szükségét annak, hogy a nemesfém tartásával védekezzenek a fenyegető infláció ellen - emeli ki a hírügynökség.

Nincs igazán nyomós érv amellett, miért is kellene valakinek a jelenlegi helyzetben aranyat tartania - mondta Brian Lewitt, az OppenheimerFunds Inc. közgazdásza a Bloombergnek. Nincs inflációs nyomás, a Fed várhatóan hamarabb elkezd majd szigorítani, mint a többi jegybank, s ez mind mind az olcsóbb arany és a drágább dollár malmára hajtja a vizet - tette hozzá.

Öt hét alatt a nettó vételi pozíciók állománya 58 százalékkal esett, ez a legnagyobb mértékű és leghosszabb ideig tartó csökkenő trend az aranynál tavaly december óta - idézi a az amerikai hátáridős és árupiaci bizottság jelentését az elemzés. A short pozíciók állomány eközben folyamatosan nő, a múlt héten állományuk 18 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb amerikai tőzsdén jegyzett, aranyfedezetű befektetési alap, az SPDR Gold Trust által tartott arany mennyisége a héten 766,44 tonnára esett, ez a legalacsonyabb érték 2008 decembere óta.

Érdekesebb lett a fizikai arany

Az alacsonyabb árak ugyanakkor meghozták a vásárlók étvágyát a fizikai arany iránt. Az Egyesült Államokban az aranyérmék formájában eladott fizikai arany mennyisége szeptemberben eddig elérte a 39 500 unciát, ami az augusztusi mennyiséget már most 58 százalékkal meghaladja.

De nem csak az Egyesült Államokban, hanem Ázsiában is a fizikai aranypiac élénkülésére számítanak a szakértők. Aram Shishmanian, az Arany Világtanács ügyvezetője szerint az ázsiai aranykereskedelmi közppontok fejlődésével a fizikai arany iránti kereslet Kínában három év alatt 20 százalékkal emelkedhet. Kína a Bloomberg szerint múlt héten tette lehetővé, hogy a külföldi befektetők hozzáférjenek fizikai aranypiacához, s ez tovább növelheti az országban gazdára találó fizikai arany mennyiségét. Kínában a fizikai arany iránti kereslet tavaly már meghaladta az indiait, s ezzel átvette a világ legnagyobb fizikai aranypiacával rendelkező országává vált.

A jelek szerint a kisbefektetők folyamatos visszatérését lehet tapasztalni a a fizikai arany piacán - mondta George Gero, az RBC Capital Markets nemesfém stratégája. Az árak kedvezőnek tűnnek, s várhatóan a kínai és az indiai piacon nőni fog a szezonális kereslet a fesztiválok és a házasságkötések időszakának beindultával. Ráadásul a világban zajló geopolitikai feszültségek is növelik a keresletet - tette hozzá.

Technikai gyengeség

Az arany dollárban számolt árfolyama eközben folytatta lefelé tartó útját, ma reggel már 1210 dollár alatt is járt unciánként árfolyama. Az 1240 dolláros szint áttörése után a lejtmenetben támaszt az 1180 dolláros szint jelentheti majd. Kedvezőtlen az árfolyamra nézve hogy az egy szimmetrikus háromszög alakzatból tört ki korábban lefelé, amelyből a számított célár 1080 dollár magasságában található, ilyen alacsony árfolyamra 2010 óta nem volt példa.

Ugyanakkor kedvező lehet a a nemesfém kilátásait illetően, hogy most már meglehetősen pesszimistává vált a piac a további áralakulással kapcsolatban, s ez az ellentét analízis hívei szerint akár egy pozitív fordulatnak is megágyazhat.

Forrás: Napi.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: