HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2011

Ledöfték az aranybikát? - Közel 20%-ot esett már az aranyár

2011. december 30. | 09:06

http://www.portfolio.hu/img/logo2010.gifTöbb hüvelykujj szabály is létezik arra vonatkozóan, mikor nevezünk egy piacot medve piacnak. Az arany árfolyama már december közepe óta a 200 napos mozgóátlaga alatt jár, e tekintetben tehát már akár medve piacnak is nevezhetnénk az arany piacát. A leginkább elfogadott szabály szerint viszont csak a legmagasabb záróártól vett 20 százalékot meghaladó esés után nevezünk egy piacot medve piacnak. Ehhez az aranynak nagyjából az 1520 dolláros szint alá kellene esnie, amit tegnap napközben fölülről érintett. Jelenleg közel 1 százalékos pluszban, 1557 dolláron áll a legfőbb nemesfém jegyzése.

Egyre közelebb a medve piac

Az elmúlt napok heves áresése után ma enyhe felpattanás figyelhető meg az arany piacán, a nemesfém jelenleg 1 százalékkal kerül többe, mint tegnap nap végén. A nagy kérdés az, vajon az augusztus vége óta tartó lejtmenet már bikapiacnak tekinthető-e. Az arany az idei és egyben a legmagasabb történelmi záró árához (1898 dollár) viszonyítva 18,5 százalékkal kerül kevesebbe (a tegnapi záró ár alapján). Egyes vélemények szerint medvepiacnak azután hívhatunk egy piacot, ha a legmagasabb záróárhoz képest az árfolyam több mint 20 százalékot esett. Ehhez az arany árfolyamának az 1520 dolláros szint alá kell csökkennie. Tegnap az arany nap közben 1522 dolláron fordult felfelé, az első kísérletre a medve piaci "minősítést" a nemesfém tehát sikeresen elkerülte. Ha viszont a 20 százalékos esést nem feltétlenül a legmagasabb záró árhoz viszonyítjuk, a medve piachoz elég, ha az arany 1536 dollár alá esik.

Ledöfték az aranybikát? - Közel 20%-ot esett már az aranyár

Egy másik vélemény szerint akkor nevezhetünk egy piacot medve piacnak, ha az árfolyam a 200 napos mozgóátlaga alá csökken. Az arany árfolyama a december közepi zuhanáskor, 14-én lépte át a 200 napos mozgóátlagát, és egy kísérletet leszámítva nem is tudott azóta sem fölé kerülni. Az arany 200 napos mozgóátlaga jelenleg 1628 dollár. E tekintetben az arany piaca tehát már medve piacnak tekinthető. A 200 napos mozgóátlag elesése ráadásul amiatt is igen fontos technikai szempontból, mert az elmúlt három évben számtalan esetben tartotta meg az arany árfolyamát, legutóbb 2009 elején járt utoljára a kiemelten figyelt mozgóátlaga alatt.

Az már egyáltalán nem kérdéses, hogy mi uralkodik az ezüst piacán, az ezüst ugyanis a legmagasabb záróárától számítva több mint 42 százalékot esett, szeptember közepe óta a 200 napos mozgóátlaga alatt jár. Az ezüst technikai képe tehát jóval negatívabb ebből a szempontból, mint az aranyé. Az ezsüt az elmúlt napok esése után jelenleg fél százalékos mínuszban jár, unciája 27,6 dollárba kerül.


Ledöfték az aranybikát? - Közel 20%-ot esett már az aranyár

Hogy látják a piaci szereplők?

A jelenlegi piaci korrekció ellenére az arany árfolyamának emelkedő trendje továbbra sem tört meg - mondta a Mine Life elemzője. Gavin Wendt szerint fontos hozzáfűzni a jelenlegi folyamatokhoz, hogy azért esik az arany ára, mert a befektetők az aranyon realizált profitjukkal igyekeznek finanszírozni más eszközökön (például részvényeken) elszenvedett veszteségeiket. Az arany ugyanis még az 1560 dolláros árfolyamával is közel 10 százalékos pluszban jár idén. Ezzel a nemesfém 11 éve töretlenül drágul minden évben.

Arról egyelőre megoszlanak a vélemények, meddig tarthat az arany jelenlegi árfolyam-csökkenése. A neves svájci befektető, Marc Faber például úgy véli, a nemesfém ára akár 1450 dollárig eshet, miközben Jim Rogers 1200 dolláros szinten sem lepődne meg. Igaz ha addig esne az arany, ott már elkezdene vásárolni - mondta a napokban. A jelenlegi kitárazás nem kis részben a rövidebb távú spekulánsok és nagyobb hedge fundok tevékenységének is köszönhető. A magyar származású hedge fund guru, Soros György ugyan már tavaly év elején leépítette arany kitettségét, csökkentette idén arany készletét John Paulson, Paul Touradji és Eric Mindich is. A hedge fundok kitárazása a CME által közölt nettó spekulatív vételi pozíciók számának alakulásából is jól látszik, ilyen alacsony spekulatív kereslet ugyanis 2009 elején volt utoljára.


Ledöfték az aranybikát? - Közel 20%-ot esett már az aranyár

Miközben viszont tart a spekulánsok kitárazása, hosszabb távon, akár egy éves időtávon már a legtöbb nagybefektető optimista az arany kilátásait illetően. Az arany emelkedését korábban segítő makrogazdasági problémák ugyanis továbbra sem oldódtak meg, egyedül a dollár erősödése az, ami komolyan akadályozza a nemesfémek drágulását. A bankok (mint a Bank of America Merrill Lynch, a Deutsche Bank, vagy a BNP Paribas) jellemzően továbbra is 1900-2100 dollár közötti árfolyamokat várnak jövő év végére, miközben az opciós piacokon is 2000 dollár feletti árfolyamra kötik a legtöbb vételi opciót, jelezve az optimista várakozásokat. Az ezüsttel kapcsolatban már nagyobb a vélemények szórása. Miközben a Barclays 27, a BNP Paribas 48,9 dolláros árfolyamot vár az ezüsttől jövő év végére, vagyis a bizonytalanság itt sokkal nagyobb.

Ledöfték az aranybikát? - Közel 20%-ot esett már az aranyár

Mérsékelten optimista véleményének adott hangot az Arteus Capital vezérigazgatója, Varga Zoltán is a Portfolio.hu-nak adott interjújában. Véleménye szerint az 1600 dollár egy jó belépési pont lehet. Ha egy összegben szeretnék vásárolni, és nem csak a válságtól való félelem-, vagy az euróval, illetve a forinttal kapcsolatos bizonytalanság mozgat, és úgy gondolkodom, hogy a biztosat választom, még ha lehet, hogy holnap olcsóbban is jutnék hozzá, akkor ez jó belépési pont - mondta. Ha valaki azt mondja, hogy fontos neki, hogy minél jobb belépési pontot találjon, annak egy feles-egyharmados beszállási pontnak lehet ez a szint ideális. Mi azt gondoljuk, hogy jövőre emelkedni fog az arany ára, azt nem tudjuk, hogy hol lesz a vége, de azt gondolom, hogy közelebb lesz a 2000-hez, mint az 1500-hoz az év végére - tette hozzá.


Ahogy az elmúlt hónapokban lefelé vette az irányt az arany árfolyama, az amerikai arany érmék iránti kereslet visszaesett - mondta az amerikai pénzverde szóvivője, Michael White a MineWebnek. Az elmúlt években a "biztonságos menedéknek" tekintett fizikai arany iránti megugró kereslet miatt többször is kiürült egyes értékesítők érme készlete, a jövőre várt alacsonyabb keresletet azonban már bőségesen ki tudják elégíteni. Nálunk a fizikai arany iránti kereslet az arany esése ellenére is erős maradt, mivel a hosszú távon gondolkodó hazai befektetők a rövid távú árkorrekciókra kevésbé reagálnak - mondta el Varga Zoltán.


Ledöfték az aranybikát? - Közel 20%-ot esett már az aranyár

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: