Hírarchívum - 2011

Tovább zuhan az arany és az ezüst, erősödik a dollár

2011.12.29 13:13

www.aranypiac.huTovább esik az arany ára, de zuhan az ezüst árfolyama is, a tegnapi nap során 2 százalékot esett a jegyzés. A nemesfémek elmúlt napokban mutatott rossz teljesítményének okaként a legtöbb elemző a dollár legtöbb devizával szembeni erősödését jelöli meg.

Sorban a hatodik napja is visszaesést mutat az arany árfolyama, a 2009. márciusi nyolcnapos zuhanás óta nem volt példa hasonlóra - írják a Quaestor elemzői. A jegyzés tegnap 1550 dollárig esett vissza, ilyen alacsony szinten – a szeptemberi egynapos letörést nem számítva – július óta nem volt. A legtöbb elemző a nemesfémek esésének okaként a dollár erősödését jelöli meg, az euró tegnap 11 havi minimumára esett vissza az amerikai valutával szemben.

Ennek elsődleges oka az EKB-tól érkező hírek, melyek a bankok hitelezési hajlandóságának csökkenésére utalnak. Az európai jegybank 879 milliárd eurót hitelezett a régió bankjainak, így eszközállománya 2730 milliárd eurós rekordértékre nőtt az elmúlt héten. Ennek a hírnek a hatására kezdett gyengülésbe az euró, valamint romlott a részvény- és nyersanyagpiaci hangulat. Az unciánkénti jegyzés jelenleg 1554 dolláros szint körül mozog. Az ezüst árfolyama 26,69 dollár körül áll, ilyen alacsony szinten szeptember 26. óta nem volt.

Forrás: OrientPress HírügynökségAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: