HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2008

A dollár hátán kapaszkodik az arany

A dollár hátán kapaszkodik az arany

(2008.12.22, 13:38)

A dollár euróval szembeni gyengülése végül újra az arany felé fordította befektetők figyelmét. A nemesfém árupiaci jegyzése ismét emelkedni kezdett.

A dollár 11 hetes mélypontra került az euróval szemben hétfőn azt követően, hogy a múlt héten az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed példátlanul alacsonyra szállította le kamatlábait. A szabadpiaci tanács döntése komoly inflációs félelmet gerjesztett, és növelte a befektetők nyersanyagok iránti érdeklődését az értékpapírok rovására.

Az arany unciánkénti (31,1035 gramm) ára 10,67 dollárral, illetve 1,3 százalékkal 848,95 dollárra nőtt a londoni spot piacon, a New York-i Kereskedelmi Tőzsde (NYMEX) Árutőzsdéjén (COMEX) pedig a februári jegyzés azonos mértékegységenként 11,60 dollárral, illetve 1,4 százalékkal 849 dollárra módosult az eladók javára ugyanebben az időpontban.

Ráadásul a Bloomberg által december 18-án és 19-én Mumbaitól Chicagóig meginterjúvolt 25 kereskedőből 13, azaz a többség úgy ítélte, hogy a héten tovább kapaszkodhat fölfelé a nemesfém. A szakértők abból indultak ki, hogy a dollár fölfelé ívelése várhatóan megrekedhet.

Még jobban áll az arany font sterlingben számolva, miután a nagy-britanniai befektetőket a fémhez vonzotta a szigetország valutájának gyöngülése, továbbá a részvényárfolyamok és a lakásárak megállíthatatlan esése.

Az arany spot sterlingben mért unciánkénti ára rekordra szökött föl, a dollárárak pedig 1,6 százalékkal kúsztak följebb. A kedvezőtlen piaci folyamatok, mint az FTSE-100 index 34 százalékos idei csökkenése, valamint az előrejelzések szerint példátlan éves hanyatlása, valamint a font 25 százalékos devalválódása a dollárral szemben némi magyarázatot ad a befektetői kockázatkerülésre. A HBOS, az ország legnagyobb jelzálogkölcsön-nyújtója szerint a lakásárak a múlt hónapban 1992 óta a legnagyobb mértékben csökkentek.

Ráadásul a font sterlingtől függő aranybefektetők tovább is profitálhatnak, mivel a brit pénz gyöngül. A Nemzetközi Valutaalap úgy ítéli meg, hogy a brit gazdaság jövőre valószínűleg a legnagyobb mértékben zsugorodik az ipari államok közül. Mark O'Byrne, a Gold and Silver Investments Ltd. brókercég ügyintéző igazgatója Dublinben ennek alapján azt a becslést is megkockáztatta, hogy az arany a jövő év végéig unciánként 600 font sterlingig kúszhat föl a december 18-án fölállított 586,98 font sterling (872,78 dollár) példátlanul magas szintről.

Ami a többi nemesfémet illeti, az említett utolsó jegyzett időpontban Londonban az ezüst 1 százalékkal 10,9975 dollárra, a platina 14 dollárral, illetve 1,7 százalékkal 863,50 dollárra, a palládium 0,7 százalékkal 177,75 dollárra emelkedett.

Az utóbbi két nemesfémet az is befolyásolhatta, hogy George W. Bush amerikai elnök december 19-én terveket harangozott be a General Motors Corp. (GM) és a Chrysler LLC 13,4 milliárd dollár állami megsegítéséről. A kedvező hatás érthető, mivel a platina és a palládium szennygáz-kibocsátást szabályozó műszerek alapanyagául szolgál, és az autógyártás mintegy fele arányban részesedik fogyasztásukban.

Forrás: Napi Online







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: