HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2006

Az aranyár 570 dollár alatt

Az aranyár 570 dollár alatt

(2006.10.05, 10:10)

Szerdán az arany árfolyama enyhe emelkedést követően tovább esett, és a délután folyamán a fontos 570 dollár/uncia alátámasztást is beszakította. Ezzel a sárga fém június közepe óta nem látott árszintre tért vissza. Már az előző napok folyamán markánsan 600 dollár alá esett az arany a töretlenül csökkenő olajár következtében. Az arany és az olaj árfolyama az utóbbi időszakban erős korrelációt mutat, miután az emelkedő olajárak által gerjesztett infláció ellen sokan az értékmegőrző arannyal biztosítják be magukat. Ezt erősíti Jon Nadler, a Kitco.com kommentátora, aki úgy nyilatkozott, hogy az amerikai inflációs félelmek csillapodását követően az arany visszakerült helyénvaló árszínvonalára.

A jövőbeni trenddel kapcsolatban az elemzői vélemények eltérőek: Michael Widmer, a Calyon Investmenbank nemesfémpiaci elemzője nem túl optimista. Véleménye szerint a piacon érzékelhető rossz hangulat miatt akár további veszteségekkel is számolni kell. Robert Schröder, technikai elemző szerint az elmúlt néhány nap alatt bekövetkezett drasztikus 5% körüli zuhanás még nem ért véget. Ő a jövő hétre egy cikk-cakk mozgású, felfelé mutató ellenkorrekcióval számol, amely 582 és 587 dollár között állapodhat meg a jövő hét végére, de amelyet azt követően egy elhúzódó árfolyamcsökkenés követhet akár 540 dollárig is.

Más piaci résztvevők a jelen árszinten már vételi lehetőséget szimatolnak: Egy szingapúri kereskedő úgy nyilatkozott, hogy „mától vevő vagyok az erős zuhanás után”. Tény, hogy az olajár bizonyos fokig kihat az aranyra, de nincs nyoma annak, hogy a világpolitikai helyzet – a magyar állapotokról nem is szólva – egyik napról a másikra „jóra” fordult volna. A klasszikus érvek az arany mellett, mint biztos kikötő, továbbra is érvényben vannak. A nemzetközi porondon óvatos „belevásárlás” figyelhető meg az aranypiacon, figyelve arra, hogy hol ér ismét megbízható támaszt a lefelé mutató görbe. A piaci szereplők lefelé lépcsőzetes vételi opciókkal várják a fejleményeket.

Forrás: Schmidt Kálmán (www.aranypiac.hu)







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: