HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2006

Nyersanyagpiaci bukfencet követő józanodás?

Nyersanyagpiaci bukfencet követő józanodás?

(2006.09.12, 13:26)

aranypiacA tegnapi kereskedés során az arany árfolyama két hónapja nem látott mélységekig, 582 dollárig esett, majd a nap végét 591 dolláron, 3%-os mínuszban fejezte be a nemesfém. A mai kereskedés során megállni látszik a négy napja tartó hanyatlás, amiben az olaj árának elmúlt napok csökkenését követő visszakorrigálása és a dollár kismértékű gyengülése játssza a főszerepet.

Az arany árfolyammozgását befolyásoló tényezők a következők:
1) Az olaj árának fél éves mélypontra zuhanása az elmúlt kereskedések során az arany piacán is éreztette hatását, hiszen a befektetők, befektetési alapok a nyersanyagpiaci mozgásokat nem tudják teljes mértékben elkülöníteni (a nyersanyagpiaci indexekbe fektetők az olaj árának esése miatt kivonhatják pénzüket azon alapokból amelyek eszközértékük meghatározott részét az arany piacán költik el). Az olaj árának zuhanása kedvezőtlen hír a nemesfémek számára, hiszen ezáltal az inflációs nyomás csökken, amivel halványul az arany és ezüst, mint védelmet biztosító befektetési eszközök vonzalma.

2) Az amerikai fizetőeszköz árfolyamának változása minden dollárban jegyzett nyersanyagpiaci termék árára hatással van. Ennek megfelelően a dollár mai gyengülése, mely az itthoni idő szerint 14:30-kor publikálásra kerülő amerikai külkereskedelmi mérleg adatok előtti várakozásoknak köszönhető, a nemesfémek árfolyamának segítségére sietett.

3) Az indiai ékszerkészítők, akik az arany felhasználásának jelentős részét képezik, a tegnapi hanyatlást követően már vonzó vételi lehetőségekkel találkozhattak az arany piacán. Az ékszerkészítők elkezdhetik feltölteni készleteiket, melyek a tavalyi év hasonló időszakának 50%-a körül állnak.

A Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint az arany árfolyamának jelenlegi értéke mellett a befektetők már vonzó vételi lehetőségekkel találják szemben magukat. Ezzel szemben a Reuters által megkérdezett James Steel, a HSBC Bank elemzője szerint a nemesfémek piacán az elmúlt napokban tapasztalt esés az árfolyamok további hanyatlásának lehet előszele. Az olaj és réz ára meghatározó lehet az arany árfolyamának további teljesítményének tekintetében.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: