HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2015

Nagy vál­to­zás jön, ezért köl­tö­zik az arany?

2015. június 04. 10:00


Va­la­mit tud­hat­nak az oszt­rák pénz­ügyé­rek, mert a köz­ponti bank azt ter­vezi, hogy a lon­doni tre­zo­rok­ból Auszt­ri­ába szál­lít­ják az or­szág arany­tar­ta­lé­ká­nak egy ré­szét. Ilyen lé­pést egy állam akkor fon­tol­gat, ha re­á­lis ve­szély­nek tartja, hogy nem fér hozzá az arany­hoz. Né­met­or­szág és Hol­lan­dia is így dön­tött. Mi lesz itt?

Mentik, amíg lehet (Fotó: AFP)

Az osztrák központi bank azt tervezi, hogy hazaszállíttatja aranytartalékának egy részét Londonból, miután számos bírálatot kapott amiatt, hogy a nemesfém-tartalék túl nagy része van a határon kívül – írja az MTI.

Az osztrák jegybank aranytartaléka 280 tonna. Tervek szerint 2020-ra az aranymennyiség 50 százaléka lesz Ausztriában, 30 százaléka Londonban, további 20 százaléka pedig Svájcban.

Jobb, ha itthon van

A németek is léptek (Fotó: Thinkstock)

Ewald Nowotny osztrák jegybanki elnök a hírrel kapcsolatban elutasította azokat a feltételezéseket, hogy az aranykivonás valójában azzal a lehetőséggel függ össze, hogy Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból. Mint mondta, az aranytartalék egy részének hazahozatala egyfajta trend most a jegybankoknál.

A Bundesbank például 120 tonna aranyat szállíttatott haza tavaly külföldről és helyezett el saját trezorjaiban.
Németország aranytartalékának csak egy kisebb részét tartja belföldön, de egy két éve hozott döntés szerint 2020-ig a teljes nemesfém-tartaléka közel fele már Németországban lesz.

A teljes német aranytartalék mintegy 3384 tonna, a második legnagyobb a világon az Egyesült Államoké után.

Forrás: Ripost







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: