Hírarchívum - 2015

Azt mondták neked, rossz befektetés volt az arany? Hát nem

2015. január 14., 9:00

privatbankar.hu

A 2011-es 1900 dollár körüli árfolyamcsúcshoz képest értékének mintegy harmadát elveszítette az arany, ám az utóbbi időben meglepően stabilnak mutatkozik. Főleg, ha a gyengülő forintunkban számolunk, az árfolyam 22 százalékkal ment fel egy év alatt.

Az árupiacok egyik látványos eseménye volt, hasonlóan a mostani olajár-zuhanáshoz, amikor az arany árfolyama 2012 vége és 2013 közepe között 1800 dollár környékéről kicsivel 1200 dollár alá zuhant, azaz értékének nagyjából harmadát elveszítette. Azóta is nagy a pesszimizmus az arany árfolyamával kapcsolatban, a kommentárok többsége arról szól, hogy a globálisan is alacsony inflációs kilátások miatt a következő pár évben biztosan nincs túl sok jövője az aranybefektetésnek.

Emelkedésre legfeljebb átmenetileg számítanak az elemzések, mint például az Erste Befektetési Zrt., amely technikai alapon január 12-én ezt írta: „Az utóbbi hetekben sikerült emelkednie az aranynak, de ez a mozgás elakadhat a csökkenő trendvonalnál. A mai kereskedésben már visszapattant a kurzus az ellenállásról, és fordulat esetén lejöhet az árfolyam 1180 dollárig. Egy szűkülő alakzat is folyamatban van a grafikonon, de nagyobb elmozdulást csak később várunk az aranyban. Közép-hosszútávon pedig inkább lefelé mutat a technikai kép.”

Eközben az arany lassan lefelé menő trendben mozog dollárban, egyre alacsonyabb mélypontokkal. Ám eközben, más nyersanyagokhoz képest meglepően stabil az utóbbi mintegy másfél évben. Például 2013 végén is benézett az árfolyam 1200 dollár alá, és az utóbbi hetekben újra meg újra, de valahogy mindig vissza-visszatér ehhez a szinthez, kedd délben például megint 1240 dollár volt.

A trendjében lassan lefelé csorgó dollárárfolyama ellenére az arany valójában meglepően jó befektetésnek bizonyult. Hiába esett ugyanis egy év alatt pár százalékot az ára, eközben a dollár megdrágult. A nemesfém világpiaci ára 14,7 százalékot drágult az utóbbi egy évben euróban és 22,3 százalékot forintban. A forinthozamot ugyanis a dollár erősödésén kívül még a forint gyengülése is növelte. (Egy év alatt 6,6 százalék volt a gyengülés az euróhoz képest, 298 forint környékéről 318 forintra ment az ár.

A dollár gyengülése általában növeli sok árupiaci termék dollárban vett árát, az erősödése pedig csökkenti. Ennek magyarázata, hogy sem a kitermelési költségek, sem a fogyasztói kereslet zöme nem dollárban keletkezik. Ha a dollár erősödik, nőnek az árak indiai rúpiában, amelyért sok aranyat vesznek. Ugyanakkor jobban megéri kitermelni, olcsóbban is megéri eladni aranyat a dél-afrikai randban vagy perui solban számoló kitermelőknek, nő a kínálat.

Erre jó példa most a kőolaj ára, amely kéz a kézben esik az euró/dollár keresztárfolyammal. Ellenpélda, érdekes erőt mutat viszont az utóbbi időben az arany, amely a dollárvágta ellenére is tartja az 1200 dollár körüli szintet, és így drágul más devizákban.

Eddig. Ami a jövőre nézve persze semmilyen garanciát nem jelent.

Forrás: PrivátbankárAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: