HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2014

A világ 10 legnagyobb aranybányája

http://www.tozsdeforum.hu/tozsde/arupiacok/az-olaj-lefele-az-arany-felfele-vette-az-iranyt/

Az aranybányász cégeknek szóló Gold Miners az éves termelés, a bizonyított és a valószínűsíthető készletek alapján összeállította a világ 10 legnagyobb aranybányáját.

Mennyi egy uncia arany?

Az arany súlyát nemzetközileg Troy unciában adják meg, egy Troy uncia 31,1035 gramm. A Troy uncia az arany 100 százalékos tisztaságára vonatkozik. A szaknyelvben ezt nevezik tisztaságnak vagy finomságnak. A finomság a tiszta nemesfém részarányát adja meg az össztömegben, ezredrészben számítva.

1. Grasberg, Pápua, Indonézia: 106,2 millió uncia

Tulajdonosa az amerikai Freeport McMoRan, melynek termelésmegosztási szerződése van a brit–ausztrál Rio Tinto bányászati társasággal. A bánya a tengerszint felett 4300 méterre található, a hegyekben. Az 1980-as évek óta működő Grasberg egyébként messze több rezet termel, mint aranyat.

Grasberg, Pápua, Indonézia

Grasberg, Pápua, Indonézia

2. South Deep, Johannesburg, Dél-Afrika: 81,4 millió uncia

A 8. legnagyobb Mponeng aranybányához nagyon közel, a dél-afrikai Witwatersrand medencében elhelyezkedő South Deep művelése 1961-ben kezdődött, s 2006 óta a dél-afrikai Gold Fields birtokában van. Tavaly 273 ezer uncia aranyat termelt, de a várakozások szerint 2015-ig évente 770 ezer unciát hozhatnak felszínre. S e termelékenység a becslések szerint 2057-ig megmaradhat, a bánya pedig egészen 2080-ig láthatja el arannyal a világot.

South Deep, Johannesburg, Dél-Afrika

3. Lihir, Niolam sziget, Pápua Új-Guinea: 64,1 millió uncia

Ez a legnagyobb trópusi nyitott bánya, melynek kitermelését 1997-ben kezdték meg. Jelenlegi tulajdonosa, az ausztrál többségi tulajdonú Newcrest 2010-ben 22 milliárd dollárt fizetett érte. A már most is jelentős kitermelési kapacitása a jelenleg folyó átalakításának köszönhetően a jövőben még nagyobb lehet.

Lihir, Niolam sziget, Pápua Új-Guinea

Lihir, Niolam sziget, Pápua Új-Guinea

4. Muruntau, Kizil-kum sivatag, Üzbegisztán: 50 millió uncia

A világ legnagyobb felszínű (3,5 kilométerszer 2,5 kilométeres) nyitott bányája, mely az üzbég kormány tulajdonában áll. Az ötödik és hatodik legnagyobb aranytermelő Oyu Tolgoi és Olympiada bányákhoz hasonlóan az ázsiai sztyeppék távoli peremén található. Az 1960-as évek végén megindult aranybányászat a ’90-es években, az amerikai Newmont Mining bevonását követően futott fel. Készleteinek valódi nagyságát állami tulajdonosának nem igazán megbízhatónak számító adatszolgáltatása miatt nehéz megállapítani.

Muruntau, Kizil-kum sivatag

5. Olympiada, Közép-Szibéria, Oroszország: 47,5 millió uncia

OlympiadaAz orosz Polyus Gold International tulajdonában lévő aranybányát 1970-ben fedezték fel, művelése 1996-ban kezdődött el. Zsenge kora ellenére jelentős készletekkel gazdagítja Oroszországot. A birodalom tavalyi, a világon negyedik legnagyobb aranytermeléséhez az Olympiada 9 százalékban járult hozzá.

6. Oyu Tolgoi, Góbi sivatag, Mongólia: 46,3 millió uncia

Ezt az aranylelőhelyet hárman birtokolják, csaknem egyenlő arányban: a mongol kormány és a Rio Tinto részesedése 34-34, a kanadai Turquoise Hillé 32 százalékos. Ez a legújabb bányák egyike, kitermelése a 6,6 milliárd dollárba kerülő előkészítés eredményeként az idén januárban indult meg. Tekintélyes aranykészlete mellett még több mint 40 milliárd fontnyi rezet is rejt, melynek értékét 140 milliárd dollárra becsülik.

Oyu Tolgoi, Góbi sivatag, Mongólia

7. Pueblo Viejo, Dominikai Köztársaság, 40,1 millió uncia

A bánya 60 százalékát a dél-afrikai Barrick Gold, 40 százalékát a kanadai Goldcorp tulajdonolja. Meglepő, hogy ilyen kis sziget, mint amelyen a Dominikai Köztársaság elterül, ilyen gazdag ásványokban. A fővárosától, Santa Domingótól durván 100 kilométerre északnyugatra lévő, szintén idén januártól termelő bánya az arany mellett hatalmas ezüst- és réztartalékokkal is rendelkezik.

 Pueblo Viejo

 Pueblo Viejo

8. Mponeng, Johannesburg, Dél-Afrika: 39,6 millió uncia

A dél-afrikai többségű AngloGold Ashanti birtokában lévő aranylelőhely a South Deep-hez hasonlóan szintén a világ egyik legtermékenyebb bányászati régiójaként ismert Witwatersrandban található. A Mponeng a földkerekség legmélyebb bányáinak egyike. Több mint 3,2 kilométerrel a földfelszín alatt helyezkedik el, ezért órákig tart az aljára érni. A kőzetek hőmérséklete e mélységben eléri a 65 Celsius fokot, ezért a kitermeléshez jég bepumpálásával hűtik le 29 fokra.

Mponeng, Johannesburg, Dél-Afrika

9. Cadia East, Új-Dél-Wales, Ausztrália: 37,6 millió uncia

Cadia East, Új-Dél-Wales, AusztráliaEz a bánya is a Newcrest tulajdona. A Cadia East mellett két másik bányában, a Cadia Hillben és a Ridgeway-ben is folyik a kitermelés, a trió – melyet együttesen a Newcrest Cadia-völgyi egységének hívnak – egymáshoz nagyon közel, Sydney-től mintegy 250 kilométerre nyugatra helyezkedik el. Először 1851-ben találtak aranyat a sárga nemesfém mellett rezet is rejtő régióban. A Cadia East közel húsz évvel ezelőtti feltárását az is indokolta, hogy a Cadia Hill kimerülőben van. A működését nemrégen megkezdő Cadia East várható élettartamát 30 évre becsülik.
10. Obuasi, Ghána: 29,8 millió uncia

Az AngloGold Ashanti bányájában elsősorban földalatti feltárásokra kerül sor, 1,5 kilométeres mélységben. E bánya 1897 óta íródó története során a kitermelés csak időnként folyt a felszínen. Ghána Obuasinak helyet adó délnyugati része évszázadok óta jelentős aranytermelő régió.

Obuasi, Ghána

Obuasi, GhánaForrás: Érdekes VilágAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: