HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2014

Adott egy lökést az aranynak a Fed

2014. október 09. 11:00

A Fed szeptemberi kamatdöntő ülésének tegnap publikált jegyzőkönyve gyengítette a dollárt, így immár negyedik napja emelkedik az arany árfolyama. Szűk tartományban ingadozik az olaj árfolyama, a Fed-jegyzőkönyv, valamint a kormányzati jelentés is hatással volt a jegyzésre – foglalták össze a Quaestor nyersanyagpiaci elemzői.

A dollár gyengülésével emelkedik az arany

A jegyzőkönyvből kiderült, hogy a Fed kiemelt figyelemmel követi a világgazdasági teljesítmény romlására utaló jeleket, ráadásul meglátásuk szerint az erős dollár is kockázatokat rejt magában az amerikai gazdaságot illetően, így megerősítették, hogy “jó ideig” még a jelenlegi alacsony szinten maradhat az alapkamat. Több Fed-hivatalnok is úgy gondolja, hogy az amerikai gazdasági bővülés az eddig vártnál lassabb ütemű lehet, ha a külföldi gazdaságok a korábban becsültnél rosszabb teljesítményt mutatnak majd. A döntéshozók emellett aggódnak a folyamatosan erősödő dollár miatt is, mely visszavetheti az exportot, valamint nagy nyomást helyezhet az inflációra is, ami így egyre távolabb kerülhetne a Fed céljától.

A jegyzőkönyv azokat a spekulációkat erősítette a piacon, melyek szerint a Fed a gazdasági teljesítmény romlása miatt az eddig vártnál (2015 közepe) később emelhet kamatot, így a dokumentum közzétételét követően jelentősebb gyengülést mutatott az amerikai dollár árfolyama a főbb devizákkal szemben. A dollár gyengülése miatt emelkedik a dollárban jegyzett arany árfolyama ma reggel, ráadásul a borús kilátások miatt a nemesfém menedékszerepe is megnőtt a piacon.

A spot arany árfolyama a tegnapi kereskedésben rövid időn belül ledolgozta napon belüli esését, az emelkedést pedig azóta is folytatja.


Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: