HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2013

Mi legyen a svájciak aranykészletével?

2013. 11. 20. 19:53 | forrás: mti

TőzsdefórumA svájci kormány szerdán arra kérte a szavazókat, hogy utasítsanak el egy népszavazási javaslatot, amely megtiltaná a svájci központi banknak, hogy bármikor is eladjon az aranykészleteiből. A kormány szerint, ha megszavazzák a javaslatot, akkor a központi bank már nem tudná úgy ellátni feladatát, mint most.

A kormány szerint a javaslat korlátozná a központi bank flexibilitását azzal, hogy arra kényszerítené, hogy eszközeinek legalább 20 százalékát aranyban tartsa. A kabinet szerint a bank így nehezen tudná elősegíteni a gazdaság élénkítését, korlátozva lenne a monetáris politikában, és nem tudna őrködni az árstabilitás felett.

Mentsük meg a svájci aranyunkat

A népszavazást szervező “Mentsük meg a svájci aranyunkat” mozgalom szerint az aranytartalék és a tartalékokkal biztosított nemzeti deviza elvi kérdés, amelyeket a központi banknak támogatnia kellene. A mozgalom két év alatt gyűjtötte össze a népszavazás kiírásához szükséges 100 ezer aláírást.

A mozgalom tagjai a Svájci Néppárthoz (SVP) kötődnek, de az SVP-nél úgy nyilatkoztak, hogy ők majd a parlamenti vitában fejtik ki álláspontjukat. A svájci törvényhozásnak még mindkét háza vitázni fog a javaslatról, mielőtt az a szavazók elé kerül.

A változások akadályoznák az SNB-t a munka elvégzésében

A svájci központi banknál (SNB) korábban közölték, hogy a változások akadályoznák a bank munkájának elvégzését. A bank eszközeinek nagyjából 10 százaléka van most aranyban, így jelentős vásárlásokra kényszerülne a nemzetközi piacokon, ha kötelezővé tennék a 20 százalékos aranytartalék-rátát.

A kezdeményezés azt is szabályozná, hogy a központi banknak fizikailag is Svájcban kellene tartania aranykészleteit. Jelenleg a svájci arany 70 százaléka van az ország határain belül, 20 százalék van a Bank of England széfjeiben, 10 százalékot a kanadai központi bank őriz.

forrás: TőzsdeFórumAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: