HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2013

Leáll az USA! Mi lesz az aranypiacon?

2013. 10. 01. 9:13 | szerző: Szathmáry Szabó László

TőzsdefórumMinden piacon bizonytalanságot okoz, hogy az új amerikai költségvetés elfogadásának hiányában az USA kormányzata a részleges leállással néz szembe október kezdetével.


A Comex decemberi határidős arany ára mérsékelten ereszkedett, mivel a különböző piacok egyaránt kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak a hónap és a negyedév utolsó napján, illetve az USA új költségvetésének el nem fogadása miatti részleges kormányzati leállással összefüggésben, amely mától érvényes. (A leállásról szóló cikkünk itt olvasható.)

Nem volt nyilvánvaló, hogy az USA parlamenti képviselői és szenátorai hétfőn estig jelentős előrehaladásra jutottak volna a költségvetés tárgyában, továbbá mintegy két hétre vannak a költségvetési plafon elérésétől (függetlenül a mostani leállástól). Ez az alapvető medveirányú tényező a nemesfémeken kívül az összes piacra kiterjed előreláthatólag az elkövetkező pár hétig. Emiatt a beérkező hírek igencsak érzékenyen mozgathatják a piacokat.

Az arany biztonsági tartalékként bizonyára pótlólagos keresletet kaphat az elkövetkező költségvetési viták miatt. Az európai kockázatkerülést az olasz kormányválság indokolta.

Obama elnök pénteken telefonon beszélt az iráni miniszterelnökkel az iráni atomprogramról és a két ország közötti normális kapcsolatok kialakításának lehetőségeiről. Eközben a szíriai vegyi fegyverek tekintetében is s megegyezés körvonalazódik. Mindeközben az USA meglepő módon kezdi függetleníteni magát az arab kőolajtól növelve saját kitermelését, ami a Közel Kelet gazdaságára is hatással lesz (a kínai kereslet ezt nagyrészt pótolja). A geopolitikai feszültség tehát enyhül.

A kínai kormány tovább lazította a nyilvános aranykereskedéssel kapcsolatos korábbi korlátozásokat, engedélyezve még több személy és társaság részvételét.

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: