HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2012

Fontos szintről pattant vissza az arany: elesik-e a támasz?

2012. december 19. | 09:55

http://www.portfolio.hu/img/logo2010.gifA költségvetési szakadékról szóló tárgyalásokban az álláspontok közelednek egymáshoz, így a nyersanyagpiacokon derűs hangulat uralkodott alapvetően, azonban a fejlemények az aranyat negatívan érintik. Az árfolyamot csak egy fontos technikai szint, a 200 napos mozgóátlag tudta megtartani. Az energiaszektorban nőttek az árak, míg az ipari fémeknél és a mezőgazdasági terményeknél vegyes kép bontakozott ki, a Dow Jones UBS index enyhe eséssel zárta a tegnapi kereskedési napot.

A fiscal cliff tárgyalásokban közelednek az álláspontok, a spekulánsok várakozásai szerint egyre közelebbi időpontban várható a megegyezés. Elsősorban emiatt nő az optimizmus az árupiacokon, így elkerülhetővé válna az Egyesült Államok gazdaságának visszaesése. A dollár gyengülése (-0,32%) segítette a nyersanyagpiacokat, a Dow Jones UBS index azonban enyhe mínuszban (-0,09%) zárt a tegnapi kereskedés végén.

Fontos szintről pattant vissza az arany: elesik-e a támasz?

Az energiaszektorban is elsősorban a költségvetési szakadékról szóló tárgyalások előrehaladása miatti kedvező hangulat hajtotta fel az árakat. A fekete arany Amerikában és Európában is drágult, A WTI árfolyama 0,65 százalékkal, a Brent típusú olajé majdnem 1 százalékkal emelkedett. A földgáz árának emelkedését segítette az a tegnapelőtti hír is, amely az átlagosnál hidegebb időt jósol a következő időszakra, így a nyersanyag majdnem 1,5 százalékkal magasabb árfolyamon zárt, ma azonban eddig korrekció látható az árfolyamban.

Fontos szintről pattant vissza az arany: elesik-e a támasz?

Az olaj és a földgáz jól teljesített, de a nemesfémek árát a fejlemények negatívan érintik, elsősorban az aranyat ugyanis a recesszió okozta kockázatokkal szembeni védekezésképpen szokták vásárolni a befektetők. Az aranyárfolyamot tegnap az esti órákban a 200 napos mozgóátlag tudta csak megtartani. A nyersanyag árfolyamában ez a szint rendkívül fontos, az elmúlt években sokszor megtartotta már az árfolyamot. Az 1675 dolláros szintet még átütötte az árfolyam, ezután esésnek indult, majd a 200 napos mozgóátlagról visszapattant. Az aranyra érdemes figyelni a napokban, ugyanis egy végleges fiscal cliff megegyezés akár egy szignifikáns letörést, és zuhanást okozhat a kurzusban.

Fontos szintről pattant vissza az arany: elesik-e a támasz?

A mezőgazdasági termények piacán vegyes kép bontakozott ki, lényeges hír csak a szójabab szempontjából érkezett tegnap. A kínai kereslet csökkenhet a következő időszakban, ráadásul az amerikai mezőgazdasági minisztérium 120 ezer tonna szójabab megrendelését vonták vissza. A termény árfolyama 1,93 százalékot csökkent a hírek hatására. Az ipari fémek az alumíniumon kívül, amely majdnem 4 százalékot esett, jól teljesítettek.

Fontos szintről pattant vissza az arany: elesik-e a támasz?

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: