HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2012

Arany-várakozás után

2012. 12. 12. 22:19

TőzsdefórumComex arany határidős árakkal mérsékelten magasabban kereskednek a napi kereskedési tartomány (1706-1725 között) alsó harmadában, a szerda esti kereskedésben. Arany és ezüst egy lökést kapott az alacsonyabb dollár érték és a feszesebb kőolajárak miatt, és annak következményeként, hogy az amerikai központi bank több pénzt teremt az elkövetkező hónapokban.

ARANYVÉLEMÉNY

A Federal Reserve szerdán úgy döntött, hogy véget vet az “Operation Twist” programnak, hanem ehelyett kiterjeszti a hosszú lejáratú kötvény-vásárlási programját havi 45 milliárd dollár értékre. A jegybanknak erre a lépésére sok megfigyelő számított. Az új terv a pénzteremtéssel növeli Fed mérlegét. Az FOMC azt is bejelentette, hogy kamatpolitikáját össze fogja kapcsolni az amerikai munkanélküliségi rátával, mondván: amíg a munkanélküliség meghaladja a 6,5%-ot, az alapkamat nem fog emelkedni. Az anyag azt sugallja, a Fed nem fog kamatemeléssel élni legalább további három évig. A szerdai Federal Reserve bejelentések bikapiacot hoztak az árupiacokra. Bernanke elnök sajtótájékoztatóján kiderült, hogy semmi újat nem mond a korábbi FOMC sajtóközleményhez képest.

Az USA-ban a piac figyelme újra a “fiskális szakadék”-ra irányul, amely gyorsan közeledik adóemelés és kiadáscsökkentés formájában, mivel még mindig nem látható közeledés a két oldal között az ügyben. Obama elnök kedd este még azt mondta, hogy azt hiszi, kompromisszumot fognak elérni az év vége előtt. A piac jelenleg kicsit valószínűbbnek érzékeli, hogy lesz egy megállapodás az utolsó pillanatban az amerikai törvényhozók között, hogy elkerüljék a költségvetési szakadékot. Mégis, az általános helyzet továbbra is medveirányú számos piacon, érezhető a bizonytalanság az eszközök vásárlói között.

Korábban az európai részvények és az euró valuta erősebb volt azon várakozások miatt, hogy az FOMC további lazításokat hozhat az amerikai pénzpolitikában, de ezek a várakozások a közlemény és a sajtótájékoztató szerint nem teljesültek. Így az arany a napi nyereségét nagyrészt még szerdán este elvesztette. Az a hír, hogy Görögország várhatóan teljesíti azt a célját, hogy a trojka által előírt mennyiségű államkötvényt visszavásárol, támogatta az európai piacokat. Az euróövezet vezetői újra találkoznak csütörtökön, hogy megvitassák a Görögország részére adandó további támogatást. Eközben az olasz kötvényhozamok csökkentek szerdai 12-hónapos kincstárjegy aukción. Csupán az marad rossz hírnek, hogy az eurózóna ipari termelése októberben, szeptemberhez 1,4%-kal csökkent.

A német fogyasztói árindex éves szinten, novemberben 1,9 % (októberben 2%).

Írta: Szathmáry Szabó László

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: