HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2006

1.000 dolláros aranyárprognózisok a nagy visszaesést követően

1.000 dolláros aranyárprognózisok a nagy visszaesést követően

(2006.11.06, 14:00)

Közel 5%-os emelkedéssel zárta az elmúlt hetet az arany árfolyama, és jelenleg 625 dolláron tartózkodik a nemesfém unciánkénti árfolyama. Az arany árfolyama májusban több mint negyedszázados lokális csúcsra emelkedett, amit jelentős, 26%-os visszaesés követett. Az elemzők ennek ellenére optimisták - írja Myra Saefong, a marketwatch.com munkatársa, és tartják korábbi álláspontjukat, miszerint a nemesfém árfolyama eléri az 1,000 dolláros szintet legkorábban 2007-ben, legkésőbb 2009 elején.

Az arany árfolyama május 12-én 730 dolláros lokális csúcsra emelkedett, és a szakértők közül sokan 1.000 és voltak akik 2.000 dolláros prognózisokkal álltak elő. Azóta a világgazdaság lassulásának jelei már érezhetővé váltak és emiatt a nyersanyagok iránti kereslet növekedésére vonatkozó prognózisok mérséklődni kezdtek, nyilatkozta Steven Jon Kaplan, a TrueContrarian.com szerkesztője a marketwatch-nak.

Az árfolyamok azonban lassan magukhoz tértek, amiben a geopolitikai feszültségeknek (észak-koreai és iráni atomprogram) jelentős szerep jutott. Emellett az amerikai fizetőeszköz árfolyama is tovább gyengélkedett, melynek folytatódására számítanak a szakértők. Egyes elemzők szerint a gazdasági növekedés lassulása kedvezhet is az aranynak, hiszen mint alternatív befektetés, jelentős tőkét vonzhat.

Egyes elemzőktől májusban 1.000 dolláros célárfolyamokat is olvashattunk az arany árfolyamára vonatkozóan. Számukra a visszaesés meglepetésszerű lehetett, azonban ennek ellenére is tartják magukat korábbi várakozásaikhoz azzal a megszorítással, hogy a szint elérése későbbre tolódhat.

Peter Grandich, a Grandich Letter szerkesztője szerint a forró tőke jelentős beáramlása határozta meg az arany árfolyamának év elején produkált száguldását, azonban most (az amerikai választások előtt) a piac irányát a tradicionális tényezők határozhatják meg. A szakértő szerint a dollár árfolyamának további gyengülése lehet a kulcsa az arany csúcsdöntésének 2007-ben. Az amerikai választások eredményét tekintve az arany az egyetlen eszköz, mely védelmet jelenthet. Ha a demokraták nyernek, az arany árfolyama elindulhat felfele, és ha a republikánusok, akkor szintén.

A másik fontos érv az arany mellett, a Közel-Keleten tovább éleződő feszültség. Ralph Preston, a Heritage West Financial szakértője a marketwatch-nak elmondta, hogy az iráni partoknál lehorgonyzó három repülőgépszállító anyahajó feszültségek forrásává válhat.

Az elemzők közül kevesen vannak, akik negatív prognózisokat fogalmaznak meg az arany árfolyamának tekintetében. Phillips szerint az arany árfolyama akkor eshet jelentőset, ha az olaj ára 35 dollárig esik, ha pozitív irányban változik az iszlám világ, ha kereskedelmi többletet ér el az USA... Brien Lundin, a Gold Newsletter szerkesztője szerint negatív szcenárió akkor következhetne be az arany piacán, ha Ázsiában egyfajta gazdasági sokk bontakozna ki.

Az arany árfolyamára vonatkozó várakozások:
- Phillips szerint 650-850 dollár év végén
- Ned Schmidt (Value View Gold Report szerkesztője) szerint 800-900 dollár 2007 év végén, és 2010-re 1,400 dollár

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: