Hírarchívum - 2006

Az arany nem veszített aktualitásából

Az arany nem veszített aktualitásából

(2006.10.19, 17:00)

aranypiacAz utóbbi években, 2001-től ez év májusáig egy gyakorlatilag töretlen árfolyam növekedésnek lehettünk szemtanúi az arany piacán. Az unciánkénti ár 253 dolláros mélypontról örömteli 730 dollárra emelkedett, majd az utóbbi hónapokban és hetekben a rohamtempó után 600 dollár/uncia árszint környéken konszolidálódva egy kissé megnyugodott.

Ez azonban semmiképpen nem jelenti az aranykor végét. Az utóbbi időszak konszolidációja ellenére a közép és hosszú távon emelkedő tendencia változatlan marad, hiszen a fundamentális okok és a befektetés-stratégiai megfontolások a befektetőket továbbra is arra fogják ösztönözni, hogy megtakarításaik egy részét aranyban vagy más, a természetben korlátozottan előforduló nyersanyagban tartsák. Ezeknek a nyersanyagoknak a rendelkezésre állása más vagyontárgyakkal ellentétben és főként a nemzeti bankok pénzkibocsátásával szemben nem tetszés szerint növelhető.

Látva a szerte a világon hallatlanul magas, befektetési célpontokat kereső likviditást, egyértelmű, hogy az elmúlt évek rohamos világpiaci árfelhajtása a nyersanyagok, a részvények, az ingatlanok és egyéb vagyontárgyak terén bizonyos fokig ennek a szabad pénztömegnek tudható be. Ez a folyamat egy láthatatlan inflációt eredményez, miután ezek az áremelkedések nem jelennek meg a közzétett inflációs rátákban, amelyek a központi bankok pénzügypolitikájának adják az alapját. A egyes hivatalok által kiszámított infláció bizonyos árak növekedésével szemben szemlátomást szinte "meg van vakulva", mert a figyelembe vett árukosár egyáltalán nem, vagy legalábbis nem megfelelő súlyban tartalmaz minden releváns tényezőt. Bizonyos értelemben tehát egy lényegesen nagyobb inflációval, azaz vagyoni értékvesztéssel állunk szemben, mint amelyet a hivatalos statisztikák mutatnak.

Az arany közismerten az infláció előli biztos kikötő, amelyet a befektetők két évtizeden keresztül a részvénypiacok és befektetési alapok térnyerésének, valamint számos új befektetési lehetőség megszületésének idején elhanyagoltak. A nagy múltú német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) elemzője szerint viszonyítva az amerikai és a német részvények árszintjéhez, az arany árfolyamában középtávon még a mai ár 4-5-szöröse is rejlik, és bár igaz, hogy ismétlődő konszolidációs fázisok és árfolyamnyereség-realizáció mellett, de 5-10 éven belül akár 2500 dollár/uncia szintre fog emelkedni.

Forrás: Schmidt Kálmán (www.aranypiac.hu)Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: