HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 47. heti ajánlatunk!

Uralkodni veszélyes dolog

Uralkodni veszélyes dolog

A 19. és 20. század fordulója táján az anarchisták számos merényletet követtek el Európában. I. Umberto olasz király uralkodása is éppen erre az időszakára esett, de Umberto a halálos fenyegetések és számtalan, a személye ellen elkövetett gyilkossági kísérlet ellenére sem volt hajlandó megerősíteni a köréje font biztonsági gyűrűt. Kikocsikázásai alatt rendszerint csak a szárnysegédje kísérte el, és ez a felelőtlenség törvényszerűen vezetett végül tragédiához.

Pedig 1878-ban, amikor elfoglalta az Olaszországot egyesítő apja örökét a trónon, még kifejezetten népszerű uralkodónak számított. Kevés sikerrel ugyan, de igyekezett kibékíteni az Olaszországot széthúzó politikai, társadalmi erőket. Ausztriával és Németországgal megkötötte a franciák és angolok elleni Hármas Szövetséget, majd sikeres gyarmatosításba kezdett. Uralma alatt vált olasz gyarmattá Eritrea és Szomália déli része, Olasz-Szomália néven. Az egyesített Olaszország kezdte elfoglalni helyét az európai hatalmak sorában.

A Franciaország elleni vámháború azonban súlyos gazdasági válságot okozott. És amikor a gyarmati háborúk következtében még az élelmiszerek ára is jelentősen emelkedni kezdett, a munkások az utcára vonultak. 1898. május 7-én a katonaság Milánóban a felvonulók közé lőtt, ami csaknem száz halálos áldozatot követelt. Sokan a királyt hibáztatták a vérfürdőért, és bosszút esküdtek. Ettől kezdve elkeseredett és mindenre elszánt férfiak csak az alkalmat lesték, hogy lecsaphassanak az elnyomást jelképező prominens politikusokra és az uralkodóra.

Közöttük volt egy különösen elszánt férfi, a toszkánai születésű Gaetano Bresci, aki még 15 évesen csatlakozott egy illegális anarchista szervezethez. Amikor az egykori selyemszövő munkás megtudta, hogy Umberto Monzába készül egy atlétikai versenyre, 1900. július 29-én a városba utazott, hogy végezzen vele. A merénylet a díjkiosztás után történt. Óriási tapsvihar köszöntötte Umberto királyt, amikor három lövés dördült el. Az első a mellén érte, a második lövés hozta a halált, a harmadik a balkarján találta el. A király összerogyott, majd felemelkedett, és így kiáltott: „Végem van!” Aztán szárnysegéde karjaiba hanyatlott. A revolverdörrenések zaját elnyomta a tapsvihar dörgése, az áldozat perceken belül halott volt.

A meggyilkolt királyt a Római Pantheonban temették el, apja mellé. Gyilkosát, Gaetano Brescit mindenki nagy meglepetésére csupán életfogytig tartó kényszermunkára ítélte a bíróság. A Tirrén-tengeren fekvő Santo Stefano-börtönszigetre szállították, ahol néhány hónappal később öngyilkosságot követett el. I. Umberto király eredeti, 6,45 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert pénze révén különleges kortörténeti dokumentumot és értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 líra, I. Umberto, Olaszország, 1879-1897

20 líra, I. Umberto, Olaszország, 1879-1897
(6,45 gramm, 900-as arany, Ø 21,5 mm)

154 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: