Heti ajánlatok

2021. 23. heti ajánlatunk!

Egy mesébe illő üzleti vállalkozás

Egy mesébe illő üzleti vállalkozás

 

Hollandia az 1602-ben alapított Holland Kelet-indiai Társasággal (Vereenigde Oostindische Compagnie-nek, rövidítve VOC) soha nem látott üzleti sikereket ért el. A kereskedelmi monopóliumát egykor tökéletesen kihasználó vállalkozás mai árfolyamra átszámolva 7,9 ezer milliárd dollárt ért, ami kétszer annyit, mint a mai Amazon, Apple, Google és Microsoft együttes tőzsdei értéke. De talán ennél is jobban érzékelteti az elképesztő összeget, hogy a VOC a csúcson annyit ért, mint Nagy-Britannia, India és Franciaország együttes GDP-je – ők egyébként az 5-7. helyeken állnak a világon a rangsorban.

A Holland Kelet-Indiai Társaság a korához képest hipermodern finanszírozási struktúrát hozott létre. Ez volt ugyanis az első cég, ami részvényeket adott ki, és ezzel megalkotta a modern tőzsde alapjait. A VOC-t 6,5 millió gulden alaptőkéből hozták létre (ez nagyjából 100-110 millió dollárnak felel meg mai árfolyamon), a befektetők viszont nem azonnali megtérülést vártak, hanem hosszú időre adták be a pénzüket, hogy a korai profitot azonnal vissza tudják forgatni újabb és újabb kereskedelmi expedíciókba.

Az így létrejött, rengeteg induló tőkével startoló vállalkozás állam lett az államon belül, amely saját hadiflotta és hadsereg felett rendelkezett a messzi gyarmatokon, és amelynek egyetlen és legfőbb célja az volt, hogy minden eszközt bevetve a lehető legtöbb pénzt termelje a befektetőknek. A kitűzött célt kiválóan teljesítették is, ami egy felfelé tartó spirálhoz vezetett. Az egyre növekvő nyereség, egyre nagyobb kereskedelmi flottát, újabb területek feletti hatalmat és kiterjedtebb monopóliumot eredményezett az extrém jövedelmező fűszerkereskedelemben.

A VOC uralma egészen addig tartott, amíg a fűszerek helyére más igények nem léptek: például a rabszolgakereskedelemmel és -tartással szorosan összefüggő cukor eljövetele. Ezt, illetve az 1700-as években egyre nagyobb teret nyerő gyapot piacát is a britek ellenőrizték nagyobb hatékonysággal, így a VOC fokozatosan kiszorult a világkereskedelemből. A fűszer ára az 1700-as évektől folyamatosan csökkenni kezdett, ami nem tett jót a főként fűszermonopóliumra építkező hollandoknak, de kimaradtak az egyre erősödő teakereskedelemből is. A VOC belesétált minden sikeres vállalkozás legnagyobb csapdájába, amelyek a sikereikben elkényelmesedve nem váltanak időben a körülöttük változó világ megújuló kihívásaira.

A holland aranydukátok a VOC-nak köszönhetően egykoron uralták a világkereskedelmet. A történelmi motívummal a cég bukása után sok évtizeddel még Emma holland királynő is veretett érméket. A 3,5 gramm súlyú, közel színaranyból készült veretek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1 dukát, Vilma, Hollandia, 1894-1937

1 dukát, Vilma, Hollandia, 1894-1937
(3,49 gramm, 983-as arany, Ø kb. 21 mm)

83 500 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: